
Sol je nužna za preživljavanje - naša se tijela oslanjaju na natrij za kontrakcije mišića, transmisije živaca i sustave za balansiranje tjelesnih tekućina, zajedno s drugim elektrolitima poput kalija
Ipak, istovremeno ta ista tijela negativno reagiraju kada
unosimo previše soli, a to može utjecati na naš mozak, bubrege,
arterije i srce. Prekomjerna količina soli može uzrokovati
kemijske neravnoteže koje mogu dovesti čak i do smrti.
Preporučena dnevna količina soli iznosi do 5 grama, što je
ekvivalent jedne žličice, no problem je u tome što je sol
skrivena u gotovo svim proizvodima koje kupujemo u trgovinama i
zapravo je prebacujemo bez nekog problema.
Ako i dalje mislite da je cijela priča oko soli malo previše
histerične, evo vam dokaza zašto je previše soli loše za naše
zdravlje:
Bubrezi – vaši bubrezi pomažu u uklanjanju
otpada, uravnotežuju razinu tekućine i kontroliraju proizvodnju
crvenih krvnih stanica u tijelu. Ali s visokim unosom soli i
visokim krvnim tlakom u kombinaciji, to može biti smrtonosno za
vaše bubrege jer smanjuje sposobnost bubrega da filtriraju
neželjene toksine.
Edem – edem je abnormalno nakupljanje tekućine,
najčešće u koljenima ili stopalima, pa čak i u rukama. Prehrana
bogata natrijem uzrokuje da vaše tijelo zadrži vodu. Ovisno o
težini, može se liječiti bilo promjenom prehrane ili lijekovima
na recept.
Kardiovaskularne bolesti – prekoračenje
preporučenog dnevnog unosa natrija od 5 grama doprinosi visokom
riziku od kardiovaskularnih bolesti kod odraslih osoba. Prema
članku objavljenom u The BMJ, visok unos soli povezan je sa
značajno povećanim rizikom od moždanog udara i kardiovaskularnih
bolesti.
Mozak – prema časopisu Journal of Nutrition,
Health and Aging, visok unos natrija povezan je s hipertenzijom i
kardiovaskularnim bolestima. Istraživanje također otkriva da
visok unos dijabetesa u prehrani može oštetiti kognitivnu
funkciju kod starijih osoba.
Rak želuca – prekomjeran unos obrađene hrane
štetan je za vaš želudac. Smanjenje slanine, kobasica, puno soli
i skrivenih masti može smanjiti rizik od raka želuca, prema
Consensus Action on Salt & Health. Muškarci su ranjiviji od
žena.
Žudnja za još više soli – konzumiranje previše
soli tijekom dugog vremenskog razdoblja može učiniti da se
naviknete na njezin okus, više ne primjećujući koliko soli
unosite.



