
Omiljeno i osvježavajuće pivo vjerojatno je alkoholno piće s najdužim "stažem" u ljudskoj povijesti. Egipatska legenda kaže da je izumitelj piva bio Oziris, bog plodnosti, zemlje i vegetacije, a u davnim vremenima pivo se nije smatralo samo pićem, smatralo se i lijekom i hranom
To drevno piće preživjelo je do danas i steklo iznimnu
popularnost pa danas razlikujemo veliki broj različitih vrsta,
okusa i boja piva. Pivo se proizvodi od biranih sirovina – slada,
žitarica, hmelja, kvasca i vode. Sve su to prirodni sastojci koji
doprinose zdravoj i uravnoteženoj prehrani.
U pivu se uživa, s njim se povezuju druženja i opuštanje u krugu
dragih ljudi, međutim znanstvena istraživanja novijeg datuma
otkrivaju da pivo osim hedonističkog aspekta nudi brojne
zdravstvene pogodnosti. Tako, znanstvene studije svjedoče o
pozitivnom učinku jednog piva dnevno na prokrvljenost,
cirkulaciju krvi, krvni tlak te razinu kolesterola u krvi.
Istodobno klinička ispitivanja provedena na The Hebrew University
of Jerusalem u Izraelu utvrdila su povećanje antioksidativnog
statusa nakon konzumacije piva dnevno što svjedoči o njegovom
povoljnom učinku na prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
Studija o dugovječnosti
No, možda jedno od najzanimljivijih područja istraživanja je ono
o utjecaju umjerene konzumacije pive na dugovječnost. Časopis
PLOS Genetics je 2013. godine objavio studiju koja je po prvi
puta ispitivala utjecaj napitka na dugovječnost. Istražujući
utjecaj piva na gene, znanstvenici su došli do zanimljivih
zaključaka. Studija je rađena na kvascima te je pokazala da
konzumacijom piva (alkohola) dolazi do produženja telomere.
Telomere su sastavni dio kromosoma (gena) koji ukoliko se
značajno skrate, dovode do smrti stanice. Dosadašnja istraživanja
povećanje i skraćivanje telomera povezuju sa starenjem te
razvojem karcinoma zbog čega su rezultati ove studije dobili
dodatan značaj. Do produženja krajeva telomera došlo je pri
količini etanola prisutnog u jednoj pivu (5-7 posto).
Manji rizik od prerane smrti
Najnovija studija dala je dodatan poticaj umjerenoj konzumaciji
piva. Studija je provedena na Sveučilištu u Kaliforniji, trajala
je 14 godina te je proučavala utjecaj životnog stila 1700 osoba
starijih od 90 godina na životni vijek. Istraživači su otkrili
kako su osobe koje su dnevno pile 2 čaše piva (2 x 3 dL) ili vina
(2 x 1,5 dL) imali 18 posto manji rizik od prerane smrti.
Zanimljivo, ispitanici koji su svakodnevno vježbali 15 do 45
minuta dnevno smanjili su taj rizik za “samo” 11 posto. Iako
rezultati pokazuju da dugovječnosti više pridonosi umjerena
konzumacija alkohola nego redovita tjelovježba, svakako je uputno
prakticirati redovitu tjelovježbu tijekom zrele i starije dobi
jer ta zdrava navika svakako pridonosi aktivnom i produktivnom
životu u zlatnim godinama.
Samo odgovorna i umjerena konzumacija
Uzmemo li u obzir sve ove dobre strane, čini se da umjerena
konzumacija piva može imati povoljno djelovanje na zdravlje te
pospješiti zdravo starenje. Valja naglasiti da je ključna riječ
“umjereno”, a pritom se tu misli na 3 – 6 dL piva dnevno za
muškarce i do 3 dL dnevno piva za žene. Ne preporučuje se alkohol
piti svakoga dana u tjednu, a uputno je pivo popiti nakon obroka
i u ugodnom društvu.
Prekomjerno konzumiranje bilo koje vrste alkoholnog pića djeluje
razorno i na zdravlje tijela, i na psihu, i na okolinu. S druge
strane, postoje skupine kojima se konzumacija alkohola ne
preporučuje, a to su djeca, adolescenti, trudnice, osobe izložene
riziku od alkoholizma, bolesnici s kardiomiopatijama, srčanim
aritmijama, depresijom te bolestima jetre i gušterače.



