nekoliko je razloga

Zašto treba izbjegavati kruh i kolače iz trgovina

Brzo povećanje udjela konzumacije ultraprerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do porasta broja slučajeva raka, tvrde francuski znanstvenici

Kruh iz trgovina definitivno više nije onaj koji smo jeli kad smo
bili mali – tada smo kupovali “pola kile kruha” jer je, pazi
vraga, toliko i težila polovina štruce, a i okus je bio
drugačiji. Naravno, nije baš bilo puno biranja – bijeli,
polubijeli i crni pred četrdesetak godina bili su gotovo jedini u
ponudi.

Sada kad dođete pred odjel kruha u trgovini možete provesti pola
sata birajući, a zamaman miris svježe ispečenog kruha kad tete
otvore pećnicu daje vam osjećaj sigurnosti jer – sad je upravo
ispečeno, samo za vas…

I mogli bismo ovu bajku raspredati još satima, da francuski
znanstvenici nisu objavili studiju u kojoj se rizik od
obolijevanja od raka povezuje s konzumacijom industrijski
prerađene hrane, osobito “ultraprerađene” hrane poput
industrijski proizvedenog kruha, kolača i pilećih medaljona,
prenose mediji.

U studiji objavljenoj u britanskom časopisu British Medical
Journal obuhvaćeno je 105 tisuća ljudi. Znanstvenici s pariškog
sveučilišta Sorbonne Paris Cite sugeriraju u studiji da se sa sve
većom konzumacijom industrijski prerađene hrane povećava i rizik
od obolijevanja od raka.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je objavila da je
prekomjerna težina nakon pušenja drugi najveći rizik za zdravlje,
te da industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja
raka.

Francuski znanstvenici su se usredotočili na “ultraprerađenu”
hranu – u studiji su tijekom pet godina pratili zdravstveno
stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik
od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja
udjela “ultraprerađene” hrane u jelovniku.

“Ti rezultati sugeriraju da bi brzo povećanje udjela konzumacije
ultraprerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do
porasta broja slučajeva raka”, navode znanstvenici.

Oni međutim dodaju da se ti rezultati trebaju “potvrditi na
drugim velikim” studijama, te da su potrebna dodatna istraživanja
kako bi se utvrdilo koji su uzroci moguće povezanosti
industrijske hrane i slučajeva raka. Ova je studija daleko od
toga da bude konačna potvrda povezanosti raka i konzumacije
industrijski prerađene hrane, navodi BBC.

Metro-portal.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest