probajte već danas

Test s krekerom otkrit će vam jedete li previše ugljikohidrata

Thinkstock

Nisu svi ugljikohidrati jednaki, neki su dobri za nas, iako postoje oni loši zbog kojih se debljamo, imamo veće šanse za obolijevanje od dijabetesa te ugrožavaju našu plodnost

TV voditelj i liječnik Xand Van Tulleken priznaje da voli jesti
ugljikohidrate, iako su ga u jednom trenu doveli do 120
kilograma. Iako je u međuvremenu skinuo gotovo 40 kilograma, ne
skriva da su mu ugljikohidrati slabost.

Kako bi otkrio istinu o tim nutrijentima, popričao je s nekoliko
stručnjaka u svojoj emisiji koja se emitira na BBC-ju. Iako danas
mnogo ljudi pokušava u potpunosti izbjegavati ugljikohidrate, Van
Tulleken iz osobnog iskustva zna da to nije najbolje
rješenje. 

“Nisu svi ugljikohidrati jednaki, neki su dobri za nas, iako
postoje oni loši zbog kojih se debljamo, imamo veće šanse za
obolijevanje od dijabetesa te ugrožavaju našu plodnost”, tvrdi.

Neki mogu jesti hranu bogatu ugljikohidratima bez straha od viška
kilograma, jer ih njihova tijela brzo procesuiraju, tvrdi Van
Tulleken, dodajući da neki nemaju tu sreću.

Kako biste otkrili jeste li u prvoj ili drugoj skupini,
jednostavno uzmite kreker i žvačite ga 30 sekundi. Ako je u manje
od tog vremena postao sladak u vašim ustima, brzo procesuirate
ugljikohidrate. Ako ste žvakali više od pola minute, a on i dalje
ima isti okus kao na početku, trebali biste razmisliti o
smanjenju konzumacije ugljikohidrata.

Kanadska genetičarka Sharon Moalem koja je kreirala test tvrdi da
spora ili nepostojeća promjena okusa pokazuje da vaše tijelo ne
procesuira ugljikohidrate učinkovito. Zbog toga gomilate
kilograme.

Fiziološki mehanizmi koji stoje iza rezultata ovog testa nisu
potpuno objašnjeni, pretpostavlja se da je stvar u genetici.
Nekim ljudima slina je puna amilaze koja brzo razgrađuje
ugljikohidrate, zbog čega kreker brzo dobiva slatkasti okus. Ako
se okus promijeni u roku do 14 sekundi, vaše tijelo pretvara brzo
ugljikohidrate u energiju i dnevno biste trebali konzumirati 250
grama ugljikohidrata (u prosjeku četiri šnite kruha od cjelovitih
žitarica). Ako vam treba od 15 do 30 sekundi, trebali biste
konzumirati 175 grama ugljikohidrata (tri i pol šnite). Ako vam
treba više od pola minute, ne procesuirate dobro ugljikohidrate
pa biste se trebali ograničiti na 125 grama dnevno (tri šnite
kruha).

“Bež i bijeli” ugljikohidrati su loši i općenito ih jedemo
previše. Bež ugljikohidrati nalaze se u namirnicama punima škroba
poput krumpira, tijesta, riže i bijelog kruha. Bijeli su u
zaslađenim napicima, slatkišima i keksima.

Trebali biste povećati unos zelenih ugljikohidrata, onih iz voća
i povrća koji polako otpuštaju energiju.

Izvor: Index

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest