
Nadoknađivanjem omega-3 masnih kiselina povoljno djelujemo na mozak koji više ne šalje u velikoj mjeri signale koji rezultiraju željom za cigaretom
Prestanak pušenja zapravo je mokri san (gotovo) svakog pušača, no
obično sve ostane na pustim željama… jer volja nije dovoljno
jaka, kažu oni. No, pozovimo znanost u pomoć, jer otkriveno je da
postoje namirnice koje mogu pomoći mozgu da ublaži želju za
cigaretama
Pušači koji su jeli hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama pušili
su u prosjeku 10 posto manje od pušača koji nisu unosili dovoljno
omega-3 masnih kiselina u organizam, pokazala je studija
provedena na Sveučilištu u Haifi, u Izraelu.
Pušači inače pate od nedostatka omega 3-masnih kiselina što
dovodi do oštećenja veza u dijelu mozga koji je zadužen za
kontroliranje želje.
Nadoknađivanjem omega-3 masnih kiselina povoljno djelujemo na
mozak koji više ne šalje u velikoj mjeri signale koji rezultiraju
željom za cigaretom.
Pušači koji žele prestati pušiti stoga bi trebali jesti hranu
bogatu omega-3 masnim kiselinama – masnu ribu, orašaste plodove,
sjemenke suncokreta te brojne druge namirnice.
Osim što je ova hrana dobra za odvikavanje od cigareta, dobra je
za srce i krvne žile te za psihičko zdravlje.
Izraelsko istraživanje je pokazalo da osobe koje su pojačale unos
omega-3 masnih kiselina i prestale pušiti, više nisu osjećale
potrebu za cigaretama.



