
Pivo zbog udjela polifenola može inhibirati rast patogenih te stimulirati rast dobrih bakterija, prevedeno na jednostavniji jezik - odlično je za probavu
Otac medicine, Hipokrat izjavio je kako “sve bolesti započinju u
crijevima” i ne znajući kolika se mikrobna bioraznolikost krije u
crijevu čovjeka i koliko su složene interakcije između mikrobiote
koja je danas prepoznata kao “virtualni organ” našega tijela.
Pojednostavljeno možemo reći da smo više bakterije nego ljudi,
budući da u našem tijelu nosimo više bakterijskih stanica nego
naših tjelesnih stanica.
Brojni znanstvenici diljem svijeta nastoje rasvijetliti kako naš
način života i odabir hrane utječe na sastav mikrobiote. Najveći
projekt te vrste pod nazivom “The Flemish Gut Flora Project”
proveden je na zdravoj populaciji Belgije, a prvi rezultati
objavljeni su prošle godine. Tijekom pet godina, prikupljeno je i
analizirano 1000 uzoraka stolice te je utvrđen sastav mikrobiote
i ukupno 69 čimbenika koji utječu na taj sastav. Neki od bitnih
čimbenika su vrijeme prolaska sadržaja kroz crijevo, zdravstveni
status, prehrana, primjena lijekova, spol i dob.
Posebno su interesantne spoznaje o tome kako tamna čokolada i
pivo imaju snažan utjecaj na sastav i raznolikost mikrobiote.
Znanstvenici ovaj fenomen pripisuju bogatom sadržaju polifenola,
biljnih tvari koje nalazimo u brojnim biljnim namirnicama,
posebice u čokoladi, čaju, pivu i vinu. Sadržaj polifenola u pivu
potječe iz hmelja i ječma, a donedavno se cijenio zbog njihovog
antioksidacijskog i protuupalnog učinka te općenito povoljnog
utjecaja na zdravlje.
Također, ne treba zanemariti i njihov doprinos aromi i ukupnom
doživljaju te očuvanju stabilnosti piva. Svim tim spoznajama
pridružila se i priča o utjecaju na naše crijevne mikroorganizme,
te se posljednjih godina sve se više istražuje i međuigra
crijevne mikrobiote i polifenola iz hrane.
O toj temi bilo je govora i na prošlogodišnjem “Beer and Health”
simpoziju održanom krajem godine u Madridu. Dr. Isabel Moreno
Indias s Biomedicinskog istraživačkog instituta u Malagi
pojasnila je kako pivo zbog udjela polifenola može utjecati na
sastav crijevne mikrobiote tako da inhibira rast patogenih te
stimulira rast dobrih bakterija.
Disbioza mikrobiote
Funkcija mikrobiote vezuje se uz različite organe i organske
sustave te ima ulogu u zaštiti od brojnih bolesti. Mikroorganizmi
gastrointestinalnog sustava neophodni su za njegovu normalnu
fiziološku funkciju, no neke bakterije mogu biti i potencijalno
patogene. Disbioza se javlja kada je ravnoteža crijevne
bakterijske mikrobiote narušena, odnosno, kada “dobre” i “loše”
bakterije nisu u ravnoteži što može izazvati metabolički ili
imunološki odgovor u čovjeka.
Zaštitna mikrobiota najčešće je promijenjena kada se organizam
nalazi u stanju stresa, kod primjene antibiotika ili kod osoba
čiju prehranu odlikuje visok unos jednostavnih šećera, zasićenih
masnoća, crvenoga mesa, namirnica bogatih trans-masnim
kiselinama, te nizak unos prehrambenih vlakana i drugih vrijednih
nutrijenata što karakterizira tzv. zapadnjačku prehranu. Poznato
je i da promjene u sastavu crijevne mikrobiote mogu biti u
podlozi raznih bolesti, poput bolesti probavnog sustava, kožnih
manifestacija, autoimunih bolesti, pa čak i debljine i
metaboličkih bolesti.



