zašto baš namočeni?

Bademi namočeni u vodu veliki su izvor zdravlja

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Tko još nije čuo za bademe i to koliko su zdravi? Zasigurno su svi čuli, no jeste li znali da su još zdraviji ako ih preko noći ostavite namočene u vodi?

Bademi su prirodan izvor vitamina E, cinka, kalcija,
magnezija i Omega 3 masnih kiselina, što ih čini namirnicom koju
bismo svakodnevno trebali konzumirati.

Ali zašto bismo ih trebali namakati u vodi?

Suhi bademi sadrže enzim inhibitore u koži ploda koji postoje
kako bi ga zaštitili dok se on ne namoči kako bi proklijao. Kad
ih se otopi u vodi, ti se enzimi otpuštaju. Konzumacija
natopljenih badema (i ostalih orašastih plodova) puno je zdravija
jer je takve plodove lakše probaviti, a hranjiva im je vrijednost
veća.

Kakve su zdravstvene koristi badema koje namočimo u vodi?

Dobri su za zdravlje srca. Izvor su proteina i kalija, te
vitamina E koji smanjuje rizik od srčanih bolesti i povišenog
kolesterola, te magnezija koji pomaže u prevenciji srčanog
udara. 

Izvor su energije. Sadrže mangan, bakar i riboflavin, sastojke
koji ubrzavaju proizvodnju energije i metabolizam.

Koriste koštanom tkivu. Sadrže fosfor koji učvršćuje kosti i zube
te sprječava osteoporozu.

Regulira krvni tlak i sprječava tumore crijeva. Bademi sadrže
elemente koji pomažu kretanju tvari kroz crijeva i sprečavaju
nakupljanje opasnih tvari.

Dobri su za zdravlje mozga.  Sadrže riboflavin i L-karnitin,
dva sastojka koja povećavaju aktivnost mozga, a time i umanjuju
rizik od razvijanja Alzheimerove bolesti.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest