anti-aging prehrana

Što jesti a što izbjegavati kako bi vam koža ostala mladenačka

Thinkstock

Funkcija i izgled kože uvelike ovise o prehrani. Moderna znanost o prehrani tijekom posljednjih godina obuhvaća i posebnu disciplinu koja je usmjerena na odnos određenih prehrambenih obrazaca, namirnica i sastojaka hrane i zdravlja kože.

“Jedno od najuzbudljivijih područja nutritivne
dermatologije je primjena hrane i nutrijenata u prevenciji
fotostarenja te u sklopu anti-aging programa. Rane studije
ukazale su kako određene skupine namirnica poput ribe, povrća i
biljnih ulja(posebice ekstra djevičanskog maslinovog ulja)
djeluju protektivno u nastanku bora, a povećan unos mesa,
mliječnih proizvoda i šećera povećava nastanak bora”,
ističe  doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender. 

Napomenula je da su brojna istraživanja ukazala na
antioksidacijska djelovanja raznih biljnih pigmenata koji se
primjenjuju u anti-aging medicini: “To su su crveni pigmenti
antocijani iz bobičastog voća, zeleni pigment klorofil iz zelenog
povrća, žuti pigment kurkumin iz kurkume, skupina narančastih i
crvenih pigmenata karotenoida iz raznovrsnog voća, povrća i algi
te fikocijanin iz alge Spirulina”.

Stoga, jedite obilje masne ribe, posebice lososa te druge
namirnice izvore proteina poput jaja i peradi. Proteini su
potrebni za obnovu i usporavanje starenja stanica kože dok
omega 3 masne kiseline održavaju adekvatnu vlažnost kože i
ublažavaju upalne procese.

Često konzumirajte svježe tamno bobičasto voće, posebice
borovnice. Ono sadrži antioksidanse koji pomažu pri
detoksikaciji i spriječavaju prijevremeno starenje.

Jedite dinje, jabuke i kruške. Ovo voće odlikuje se niskom
vrijednošću glikemijskog indeksa. Lubenica, banane i mango voće
je s višom vrijednošću glikemijskog indeksa te ga stoga treba
konzumirati umjereno.

Treba dati prednost orašastim plodovima, posebice lješnjacima i
bademima, budući da sadrže bogatstvo vitamina E i linolne
kiseline. 

Za doručak jedite svježe pripremljenu zobenu kašu ili zobene
pahuljice koje će pomoći u održavanju stabilne razine šećera u
krvi.

Pijte 8 do 10 čaša čiste izvorske vode dnevno. Čak i blaga
dehidracija može učiniti izgled kože starijim. Izbjegavajte
kavu i čaj, piše Ordinacija.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest