preporuka

Deset namirnica koje blagotvorno djeluju na rad mozga

Thinkstock

Mozak koristi i do četvrtine ukupne energije koju proizvede naše tijelo, tako da stvarno treba pripaziti što i kako jedete da bi vaš mozak uvijek imao dovoljno nutrijenata.

Stoga, evo deset namirnica koje će ga savršeno nahraniti i
osigurati “optimalne uvjete za rad”:

Avokado – bogat je zdravim mastima koje
podržavaju strukturu mozga i protok krvi pa je zaista dobra
hrana za mozak

Batat – pun je fitonutrijenata, vlakana,
vitamina A, C i drugih minerala. Regulira i razinu šećera u
krvi u tijelu

Borovnice – kao i jagode, mogu odgoditi
kognitivno propadanje za gotovo dvije i pol godine

Brokula – baš kao i ostalo povrće bogato
antioksidansima, može preokrenuti štetu uzrokovanu normalnim
starenjem, a smanjuje i probleme s pamćenjem koji su povezani
sa starenjem

Cjelovite žitarice – bogate su vlaknima,
ugljikohidratima, proteinima i vitaminom B. Škrob u
cjelovitim proizvodima hrani dobre bakterije u crijevima i
odličan je izvor održive energije mozga

Gljive – mogu smanjiti upalu u krvnim žilama
mozga. Mogu biti svježe ili suhe. Smeđe gljive izvrstan su
izvor vitamina B12 koji pomaže u smanjenju rizika od
Alzheimerove bolesti

Grah – bogat je antioksidansima,
bjelančevinama, željezom i drugim mineralima. Povećava
dugovječnost i smanjuje rizik od moždanog udara

Kvinoja – cjeloviti izvor proteina. Sadrži i
vlakna, vitamin E i druge minerale poput cinka, fosfora i
selena, koji su važni za moždane stanice i njihovu ‘potporu’

Orašasto voće – najbolji su izvor
nezasićenih masti i više studija zaključilo je da smanjuju
rizik od Alzheimerove bolesti

Tamna čokolada – u svom najčišćem obliku
veliki je izvor biljnih hranjivih tvari koji pomažu u
opuštanju arterija i opskrbi mozga kisikom i hranjivim
tvarima

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest