
Kažu da je svaka hrana ukusnija kad joj dodamo sir. Činjenica jest da kremasta tekstura otopljenog sira koji tada još snažnije ispušta svoju aromu snažno ispunjava naša osjetila mirisa i okusa.
Za vas smo pronašli 12 neodoljivih recepata sa sirom koje je vrlo
lako spremiti, a jaaako su ukusni.
A sad lijepo odmah do dućana po više vrsta sira. Dobar tek.
Smotuljci sa sirom
Potrebno vam je lisnato tijesto, izrežite ga na kvadrate, stavite
nekoliko kockica mekog sira u svaki kvadrat i
preklopite kvadrat po dijagonali tako da dobro zatvorite
kuteve kako sir ne bi iscurio.
Zagrijte dublju tavu ili lonac, pržite smotuljke u vrelom ulju do
zlatno smeđe boje. Poslužite sa slatko kiselim umakom. Tko može
odoljeti?
Makaroni sa špinatom, artičokom i sirom
Stavite pećnicu da se zagrije i za to vrijeme kuhajte makarone
prema uputama na pakiranju. Pomiješajte u jednu zdjelu pola
šalice artičoke, sjeckani luk i sjeckani špinat. paket
smjerovima. Dodajte tri češnja češnjaka.
Zatim dodajte ¼ šalice parmezana, 1 šalicu sira mozzarelle, jednu
šalicu svježeg sira ili narezanog na kockice švicarskog sira.
Pomiješajte sve sa skuhanim makaronima, namastite protvan,
stavite mješavinu u njega, prelijte vrhnjem i pecite nekih 30
minuta.
Tjestenina sa rajčicom i mozzarellom
Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, isperite je, a
zatim ocijedite ostavljajući malo vode u loncu. Zagrijte
maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte
rajčice i pire od rajčica rajčica i brzo
prepecite. Zatim Dodajte malo mlijeka i promiješajte.
Stavite tjesteninu u tavu s ovom smjesom i ponovo promiješajte.
Dodajte tjestenini 3 kuglice mozzarelle i poklopite posudu
na dvije minute. Na kraju, ubacite svježe listove bosiljka i
opet promiješajte. Ukrasite ovo ukusno jelo svježom metvicom.
Sirni fondue
Da bi napravili fondue, narežite gaudu i švicarski sir na
kockice, dodajte im kukuruzni škrob i popaprite. Na tavi popecite
češnjak, ulijte jedan i pol decilitar suhog bijelog vina i
jednu žlicu konjaka, te grijte na srednje jakoj vatri.
Kada tekućina počne kuhati, dodajte sir polako i stalno
miješajući. Začinite umak naribanim muškatnim oraščićem i
popaprite. Držite ga na laganoj vatri dok ne bude spremno za
posluživanje. Poslužite fondue sa prepečencem.
Bombice od sira
Zamjesite obično tijesto. Zagrijte pećnicu. Izrežite tijesto u
obliku kvadratića. Stavite kocku tvrdog sira u središte svakog
kvadratića, zamotajte tijesto oko njega i zatim dlanovima
izvaljajte u kuglu. Istopite maslac sa zdrobljenim češnjakom
u mikrovalnoj.
U drugu zdjelu stavite isjeckan peršin i parmezan. Umočite
kuglice prvo u maslac, zatim u smjesu parmezana i šeršina, a
zatim ih stavite na lim za pečenje. Peći bombice 10-12 minuta u
pećnici dok ne porumene.
Tjestenina sa sirom i krekerima
Shuhajte tjesteninu al dente u velikom loncu, posolite vodu.
Rastopite tri žlice maslaca u tavi. Dodajte češnjak i pržite 30
sekundi. Zatim ubacite drobljene krekere i pržite smjesu 3-5
minuta često miješajući.
U istom loncu gdje se kuhala tjestenina, rastopite 4 žlice
maslaca, dodajte malo brašna, smanjite vatru i kuhajte još minutu
miješajući. Postepeno ulijevajte mlijeko i kuhajte na lagano dok
se umak ne zgusne. Pomiješajte umak sa sirom, paprom i soli sve
po okusu.
Stavite tjesteninu u pripremljenu posudu za pečenje, prelijte
tjesteninu umakom i pospite krušnim mrvicama ravnomjerno. Pecite
20 minuta.
Pečeni krumpir sa sirom
Izrežite krumpire na polovice ili četvrtine (ovisno o njihovoj
veličini) i skuhajte. Stavite kuhani krumpir u posudu za pečenje
i prelijte ga jogurtom. Posolite, popaprite i pospite protisnutim
češnjakom.
Pecite 20-25 minuta. Izvadite krumpir iz pećnice i pospite jednu
šalicu isjeckanog sira, možete i više vrsta sira, a zatim staviti
posudu natrag u pećnicu na 2-3 minuta dok se sir ne otopi.
Juha od rajčice sa sirom
Stavite lonac za juhu na vatru, dodajte 3-4 žlice maslinovog
ulja i kockice luka. Popecite dok luk ne dobije jaku zlatnu boju.
Dodajte talijanske začine, crne i crvene paprike, prstohvat
soli i pire od rajčice. Kuhati smjesu minutu ili dvije.
Zatim, uz miješanje, dodajte pelate od rajčice, svježi
peršin, bosiljak i šećer. Kuhati 20 minuta. Zatim pospite
isjeckanim sirom. Pomoću blendera sve sastojke umutiti juhu dok
ne postane kremasta. Možete dodati prepržen kruh na kockice ako
želite.
Sir rolice sa slaninom
Izrežite od bijelog kruha kavdratne šnite bez kore. Dobro ih
spljoštite valjkom za tijesto. Na svaku spljoštenu šnitu stavite
listić sira. Smotajte šnitu kruha u valjak, a zatim oko tog
valjka smotajte krišku slanine i sve pričvrstite čačkalicom.
Pržiti rolice u maslacu dok slanina ne dobije boju, a sir se ne
otopi.
Pečena crvena paprika sa sirom
Pomiješajte kockice crvene paprike sa četiri žlice krem sira,
jednom kuglom mozzarelle i jednom šalicom isjeckanog
tvrdog sira. Dodajte sol, papar. I sve stavite u protvan za
pečenje.
Pecite na 180 stupnjeva do zlatno smeđe boje oko 20-30 minuta.
Poslužite vruće uz prepečence od kruha.



