#gastro

Predah od mesnih jela: probajte zapečeno povrće u umaku od rajčice

Ovaj jako ukusan recept je idealan predah kada se želite malo odmoriti od mesnih jela.

Ova jako lijepa kombinacija (balancana) patlidžana, tikvica i
crvene paprike dodatno je začinjena prefinim umakom od rajčice.

Lako se sprema, a može biti lijepi prilog ili čak glavno jelo uz
rižu ili palentu.

Dobar tek.

Sastojci:

♦ balancana (patlidžan) – 1 komad
♦ 1 manja tikvica
♦ 2 crvene paprika
♦ 2 luka srednje veličine
♦ maslinovo ulje – 3 žlice
♦ češnjak – 3-4 režnja
♦ prstohvat  kumina
♦ prstohvat prosušenog origana
♦ prstohvat naribanog korijandera
♦ 2 žlice pelata od rajčice
♦ 4 srednje rajčice
♦ sol, papar

Kako se sprema:

Povrće dobro operite. Narežite patlidžan i tikvicu na kolutove
srednje veličine, a papriku na kockice.

U jednu zdjelu pomiješajte narezan luk i češnjak. Na tavu stavite
malo maslaca i pirjajte luk i češnjak nekih 5 minuta.

Dok se luk i češnjak pirjaju, u jedan lončić zavrijte vodu i
uronite rajčicu kako bi se koža lakše skinula. Rajčicu ogulite i
smiksajte. Dodajte joj 2 žlice pelata, te sve zajedno stavite na
tavu s lukom i opet pirjajte 5 minuta.

U protvan za pečenje posložite kolute patlidžana i tikvica,
prelijte pirjane rajčice, posolite i popaprite.

Prekrijte protvan folijom, stavite u unaprijed ugrijanu pećnicu
na 200°C. Pecite 40 minuta dok povrće ne omekša.

Kada je jelo gotovo, pospite ga sitno sjeckanim i suhim začinskim
biljem. Poslužite toplo.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest