
Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka, no što je sigurno za naš organizam, stoji u studiji provedenoj na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function".
Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva.
“Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer
to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući.
Ovo stanje zove se “sindrom propusnog crijeva” i može izazvati
multiplu sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet
zbog tvari koje organizam apsorbira kroz propusna
crijeva.”, objašnjava voditeljica studije Gretchen
Mahler.
Povišena razina cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje,
mučnine, gubitak svijesti i visoku temperaturu.
Znanstvenici su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine,
šaproga i piletine. Ispostavilo se da najviše razine cinka sadrži
konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i
to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, slijedi
piletina, a potom šparoge.
Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad željeza i
glukoze. Znanstvenici upozoravaju da dugoročna izloženost
previsokoj razini cinka može imati ozbiljne posljedice na
zdravlje.



