sadrži visoku razinu cinka

Konzervirana tunjevina je opasna za zdravlje

Konzerve tunjevine sadrže sto puta više cinka, no što je sigurno za naš organizam, stoji u studiji provedenoj na Sveučilištu Binghamton u New Yorku, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Food and Function".

Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva. 
“Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer
to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući.
Ovo stanje zove se “sindrom propusnog crijeva” i može izazvati
multiplu sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet
zbog tvari koje organizam apsorbira kroz propusna
crijeva.”
, objašnjava voditeljica studije Gretchen
Mahler.

Povišena razina cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje,
mučnine, gubitak svijesti i visoku temperaturu. 

Znanstvenici su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine,
šaproga i piletine. Ispostavilo se da najviše razine cinka sadrži
konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i
to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, slijedi
piletina, a potom šparoge. 

Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad željeza i
glukoze. Znanstvenici upozoravaju da dugoročna izloženost
previsokoj razini cinka može imati ozbiljne posljedice na
zdravlje.  

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest