
Pečenje roštilja je umjetnost, i vještina koja se stječe iskustvom. Da biste ispekli kvalitetan komad mesa donosimo vam pet tipičnih grešaka koje biste trebali izbjegavati da bi spremili ukusan obrok.
1. Ne uzimate si dovoljno vremena za mariniranje
Roštilj će imati bolji okus ako ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja, a idealno bi bilo i cijelu večer prije pripreme. Ne zaboravite u marinadu dodati i nešto kiseline poput limunovog soka ili octa, jer će ono spriječiti razvoj heterocikličkih amina na visokim temperaturama prženja koje se smatraju kancerogenima.
2. Izbjegavate korištenje dodatne masnoće
Nemasno meso poput piletine i puretine zalijepit će se za rešetke roštilja ako ih ne premažete nekom masnoćom. Papir za pečenje namočite s uljem ili maslacem, pa pređite preko zagrijanih rešetki prije nego što na njih stavite ovakve komade mesa.

3.
Stavljate na rešetku hladno meso
Kao što ne biste hladan odrezak stavili u tavu, tako je poželjno pustiti da marinirano meso dođe na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite na rešetku roštilja. Na ovaj način nećete ‘šokirati’ meso toplinom, a ono će se ljepše ispeći i imati bolju boju. Ovako se savršeno peče debeo odrezak s kostima.

Jednom kad komad mesa stavite na roštilj bolje ga je što
manje okretati i pomicati. Naime, mesu s roštilja onaj
ekstra okus daje karamelizacija površine, do koje se dolazi kada
se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u
odgovarajućem vremenskom okviru.
Kada mislite da je vrijeme za okretanje odrezaka, hvataljkama nježno pokušajte odvojiti meso od rešetke. Ako se meso “lijepi” za rešetku, a nauljili ste je, to je znak da ga trebate pustiti da se peče nekoliko minuta duže da biste dobili lijepu karameliziranu površinu.
5. Ne puštate meso da se odmori
Da bi se stabilizirali sokovi u mesu, a vaš odrezak (p)ostao
sočan, svaki je komad potrebno ‘odmoriti’. Nakon pečenja mesa,
zamotajte ga u aluminijsku foliju i pustite da tako stoji pola
vremena od ukupne termičke obrade. Aluminijska folija
zadržat će toplinu, a vi ćete dobiti ukusan komad mesa.



