vrijedi pokušati

Korisni savjeti pred Uskrs: Kako skuhati jaja, a da ne popucaju

Thinkstock

Ima li što gore od pucanja ljuske prilikom kuhanja jaja koja smo odabrali za savršene pisanice koje će izazvati divljenje na blagdanskom stolu?

Bojanje i ukrašavanje jaja za najveći kršćanski blagdan
podjednako je zabavno i za velike i male, ali ako se dogodi
neželjeno pucanje prilikom kuhanja, nećemo moći napraviti
uskrsne pisanice kakve smo željeli.

Kako to spriječiti? Donosimo nekoliko korisnih savjeta
koji bi vam mogli pomoći.

Prije svega, piše
tportal
, bitno je da voda ne vrije prejako te da jaja imaju
dovoljno mjesta za kretanje u loncu. Tako se neće sudarati i
oštetiti. Neki čak polako miješaju vodu dok ne zavre, zatim
puste da se kuhaju nekoliko minuta te isključe vatru i ostave
ih u toj vodi još pola sata.

Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za
savjet da će žlica octa spriječiti ljusku da pukne, a drugi
savjet jest da istu moć ima i sol. Neće štetiti ni ako stavite
oboje.

Iako su danas vrlo popularna bijela jaja, na kojima
boje uvijek ljepše izgledaju, treba znati kako je njihova
ljuska puno tanja pa mogu brže puknuti prilikom
kuhanja.

Ako usprkos svemu ljuska jaja na kraju ipak popuca, nemojte
očajavati: možete ih iskoristiti npr. za francusku salatu ili
ih primjerice poslužite uz uskrsni doručak.

Odabrati savršena jaja za pisanice nije lako, a iako je
potražnja za onima domaćima itekako velika, koja su od njih
domaća, teško je prepoznati. Najčešća razlika u odnosu na
industrijski proizvedena jaja je u boji žumanjka koji se kod
domaćih jaja jače žuti.

Prilikom izrade pisanica važno je voditi računa o tome koje
boje koristimo. Određena azo-bojila, poput crvene i žute,
zabranjena su u hrani za djecu do tri godine pa mališanima
dajte jaja koja su obojena prirodnim bojama poput ljuski od
luka, sokom cikle i sl. Ako jaja ne pojedete za Uskrs, pisanice
nemojte predugo čuvati jer se akumuliraju bakterije koje mogu
itekako pokvariti blagdane

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest