revolucionarno!

Američki znanstvenici stvorili pivo bez hmelja s okusom hmelja

Iva Perinčić

Američki znanstvenici pronašli su način kako proizvesti pivo koje će imati prepoznatljiv okus hmelja, ali neće sadržavati tu biljku, prilično zahtjevnu za uzgoj.

Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta Berkeleyja kažu da bi
se tom tehnikom mogla smanjiti ovisnost pivske industrije o
hmelju, ‘žednoj’ i skupoj kulturi, a poznata aroma i okus
piva ne bi se promijenili. 

Oni su članku u časopisu Nature Communications opisali kako
su uspjeli manipulirati genomom pivskog kvasca i dodati mu gene
metvice i bosiljka, što je potaknulo proizvodnju aroma kakve se
inače dobivaju dodavanjem hmelja tijekom procesa proizvodnje
piva. 

“Koristeći se tehnikama koje su nam bile na raspolaganju uspjeli
smo precizno kontrolirati metabolizam za proizvodnje pravilne
količine arome hmelja”, kazao je Jay Keasling, profesor
kemijskog i biomedicinskog inženjeringa na Berkeleyju.

Postupak nije bio jednostavan jer su znanstvenici morali dodati
ista četiri gena svakom nizu kromosoma kako bi stvorili
stabilan soj kvasca koji će izdržati proces proizvodnje
piva. 

Rezultati su bili toliko uvjerljivi da su zaposlenici obližnje
pivovare Lagunitas kazali da je laboratorijsko pivo bilo
“hmeljastije” od pravog. 

Hmelj je biljka koja traži velike resurse, pa je otprilike za
količinu hmelja nužnu za dobivanje pola litra piva potrebno
25 litara vode samo za njegov uzgoj.  

Nadalje, potrebno je dosta energije za procesuiranje, prijevoz i
skladištenje hmelja. 

Drugim riječima, stvaranjem alternativne arome
hmelja uštedjelo bi se mnogo vode i gnojiva i cijeli proces
proizvodnje piva postao bi ekološki održiviji. 

Znanstvenici se upravo tome nadaju. 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest