pripazite!

Sedam kancerogenih namirnica koje biste trebali izbjegavati

Thinkstock

Znate li razliku između namirnica s malo dodatnih masti i šećera i namirnica koje sadrže opasne kancerogene tvari koje mogu izazvati dugoročnu štetu vašem zdravlju?

Postoji sedam kancerogenih namirnica koje biste trebali
izbjegavati.

Evo koje su to:

Mesne prerađevine

Meso pripremljeno dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso
koje sadrži kemijske konzervanse povezuje se s povećanim rizikom
od raka debelog crijeva. Većina tih vrsta mesa proizvodi se s
kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijev nitrit, koji se
koristi da bi pakirano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi
izgledalo svježe. Studija koju je 2005. godine provelo Havajski
sveučilište pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka
gušterače i do 67% posto.

Hrenovke se, na primjer, prave od dijelova životinjskih organa,
živčanog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih
dijelova životinje. Životinje od kojih se ovaj proizvod pravi su,
najvjerojatnije, hranjene žitom pomiješanim s hormonima,
antibioticima, pesticidima i fekalnim tvarima.

Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje
pokrivaju veze između prehrane i raka, Svjetski fond za
istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebali prestati s
kupnjom i konzumiranjem mesnih prerađevina do kraja života.

Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, hrenovke,
zapakiranu šunku, parizere, salame, ali i sve vrste crvenog mesa
koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i umjetnih sastojaka
koji nemaju hranjivu vrijednost. Jedno gazirano piće sadrži oko
70 grama šećera. Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i
“regularna” gazirana pića imaju isti utjecaj na zubni sjaj kao i
akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osjetljivosti
zuba i pojave karijesa unatoč dobroj oralnoj higijeni.
Istraživanje koje je proveo University of Minnesota pokazuje da
osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića tijekom tjedna,
skoro udvostručuju rizik od dobivanja raka gušterače.

Gazirana pića tamne boje sadrže kemikaliju poznatu pod nazivom
4-metilimidazol, nusprodukt kemijske prerade, koji se koristi
kako bi se stvorila umjetna boja. Istraživanja povezuju 4-MEI s
rakom. Pored toga, mnogobrojna istraživanja povezuju gazirana
pića s pretilošću.

Čips

Pun je trans-masti odnosno hidrogenizirane biljne masti,
ugljikohidrata, natrija, pojačivača okusa, boja i konzervansa.
Sve navedeno može uzrokuje začepljenje arterija. Visoka
temperatura na kojoj se čips proizvodi obično uzrokuje stvaranje
kancerogenih tvari, kao što je akrilamid koja se također nalazi i
u cigaretama. Prema profesoru Deila Harris s američkog
sveučilišta Clark, akrilamid izaziva nekoliko stotina tisuća
slučajeva raka godišnje. Čak i čips sa smanjenim sadržajem
trans-masti može sadržavati akrilamid.

Kokice za mikrovalnu

Prema istraživanja američkog sveučilišta UCLA, kemikalije koje se
nalaze u unutarnjem omotaču vrećice, uključujući
perfluorooktansku kiselinu, dio su klase spojeva koja se mogu
povezati s neplodnošću kod ljudi. Tijekom istraživanja,
ustanovljeno je da kemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa
i gušterače. Prilikom spremanja u mikrovalnoj, kemikalije
isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica. Mnogi proizvođači
su već “povukli” ovu kemikaliju s tržišta.

Uzgojeni losos

On ne samo da sadrži znatno manje količine vitamina D u usporedbi
s “divljim” lososom, već sadrži i ogromnu količinu raznih
zagađenja, kao što su polihlorovanim bifenilima, kancerogene
tvari i razne pesticide, od kojih je najčešći
dihlor-difenil-trikloretan. Ovakav losos se može konzumirati
jednom u pet mjeseci, bez straha da će se povećati rizik od
raka. Ribe iz uzgoja se obično liječe visokom dozom
antibiotika.

Jabuke i druge vrste “prljavog” voća

Prema istraživanju američke radne grupe za okoliš, namirnice koje
u prosjeku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida
u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98% posto. Ostale
visoko kontaminirane namirnice uključuju grožđe, jagode, krumpir
i naranče.

Od testiranih uzoraka, više od 90% posto sadrži tragove
pesticida. Pored toga što su otrovni za ljude, pesticidi mogu
povećati rizik od nekih vrsta raka, a pojedina istraživanja
pokazuju da izloženost majki može povećati rizik od smanjenja
koeficijenta inteligencije i hiperkinetičkog poremećaja kod
djece. Dakle, vodite računa da dobro operete voće i povrće prije
nego ih servirate u tanjur.

Konzervirana rajčica

Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži
bisfenol-A, kemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti
hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju ovu
kemikaliju sa srčanim oboljenjima, oštećenjima crijeva,
neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti,
izloženost bisfenolu A je vrlo raširena u cijelom svijetu. Iako
sve konzervirane namirnice nisu zabrinjavajuće, konzervirana
rajčica je posebno opasna, jer se zbog njene visoke kiselosti
neprijateljska kemikalija zadržava u njoj. Litra
konzervirane rajčiceobično sadrži oko 50 mcg bisfenola A, a to je
dovoljno visok nivo koji može utjecati na ljude, posebno na
djecu.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest