Zaboravite pohanje na bečki ili orly način! Član žirija showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!', vrhunski profesionalni kuhar otkrio je natjecateljima, ali i gledateljima, trik zbog kojeg je tempura postala hit među ljubiteljima street fooda.
Tempura je japanski način pohanja namirnica, najčešće mesa,
ribe ili povrća u laganom tijestu.
Tehniku su u Japan donijeli portugalski misionari u 16. stoljeću,
ali se raširila Japanom i postala prihvaćena kao njihova. U
svjetskoj je kuhinji poznata i kao zdraviji način
pohanja jer su osnovni sastojci za izradu tijesta brašno i ledena
voda, a ovisno o receptu, dodaju se jaja, prašak za pecivo, sol…
U ponedjeljak navečer natjecatelji RTL-ovog gastro
showa, Tihana i Nikola, pripremali su gljive u
tempuri. Chef i član žirija showa, Mate Janković, otkrio im
je da su pogriješili već u startu izrade tijesta.
“Brašno je jako bitno kod ovakve tehnike pohanja, a vi
ste koristili krivo brašno. Tempura traži neko škrobno brašno,
kukuruzno ili krumpirovo, zbog proteinske vrijednosti. Jer
ukoliko nemamo adekvatno brašno, tempura će biti –
gnjecava”, kazao je Mate te sestri i bratu iz Daruvara
otkrio trik:
“Pokušali ste izvući se iz problema sa svojom tempurom
dodajući ledenu vodu. Neki kuhari, među kojima sam i ja, koriste
mineralnu vodu te malo mrvljenog leda. Ako je gustoća smjese za
tempuru optimalna, jaka temperatura napravit će od nje hrskavije
tijesto.”
Nadamo se da su i ostali natjecatelji prisluškivali ovaj Matin
savjet jer se i večeras priprema “ulična hrana” u novoj
epizodi kulinarskog showa “Tri, dva, jedan – kuhaj!” u 21:40 na
RTL-u!



