
Pretpostavlja se da na svijetu postoji više od milijun i pol vrsta, ali za sada ih je katalogizirano oko 700 tisuća.
Sinoć su kandidati kulinarskog showa ‘Tri, dva, jedan –
kuhaj!’ pripremali dva jela u koja su na primjeren način
morala uklopiti ključnu namirnicu koju su za njih odabrali
članovi žirija – gljive.
Hrvatska ima dugu i bogatu tradiciju konzumiranja gljiva,
ali i gljivarenja, u čemu prednjači Istra sa svojim tartufima.
Koriste se kao ukusan prilog brojnim jelima, kao nadjev ili u
umaku, a komplimentiraju gotovo svim vrstama mesa. Brojne gljive
sadrže vrijedan vitamin D, koji se ne nalazi ni u jednom drugom
povrću ili voću, a uz to imaju i vrlo malo kalorija – njihova
vrijednost nikad ne prelazi 25 kcal. Najzdraviji sastojak u
njima je antioksidans, kojeg je u gljivama gotovo
jednako kao u mrkvi ili brokuli.
Da je svijet gljiva gotovo nadnaravan, govore i sljedeće
činjenice: neke vrste gljiva mogu svijetliti u mraku, neke se
mogu kretati, a neke vrste su toliko otporne da čak stvaraju rupe
u asfaltu!
Postoji i vrsta koja čovjeka može ubiti i desetljeće nakon
konzumacije – enzimi koji uđu u tijelo godinama se razgrađuju i
polagano nagrizaju jetru i želučani sustav!
Obavezno se moraju izbjegavati muhara, bljuvara, crvenjača,
otrovna zavodnica i zelena pupavka – to su najotrovnije
gljive na našim prostorima! Zato je važno konzumirati
provjerene vrste, a kod nas su to pozice, vrganji, šampinjoni,
lisičice, bukovače, miške, tartufi, vitezovke i broje druge.
Redovitom upotrebom gljiva u prehrani radite na poboljšanju
imuniteta, zdravlju srca, a odlične su i za dijabetičare.
Veganima i vegetarijancima služe kao odličan nadomjestak za
meso.



