
Znanstvenici otprije upozoravaju da voće apsorbira pesticide i da ih je moguće isprati. No, nitko dosad nije izmjerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli.
Sastojak koji sve domaćice imaju u svojem domaćinstvu,
natrijev-bikarbonat ili soda bikarbona ima nebrojeno
primjena, a američki znanstvenici tvrde da je
njezina upotreba u ispiranju pesticida s voća
djelotvornija od obične vode, vrlo blagog eko detardženta za
posuđe ili razrijeđenog izbjeljivača u prahu.
Rezultate studije objavili su u časopisu Journal of Agricultural
and Food Chemistry, prenosi Newsweek.
“U Americi je količina pesticida u jabukama pod
stalnom kontrolom”, kaže Lili He, znanstvenica na
Sveučilištu Massachusetts i jedna od glavnih autorica
studije.
Znanstvenici otprije upozoravaju da voće apsorbira pesticide i da
ih je moguće isprati sodom bikarbonom. No, nitko dosad nije
izmjerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli.
“Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili
koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je mjeri
moguće isprati”, rekla je He, dodavši da su ona i kolege u
eksperimentima koristili organske jabuke te dvije kemikalije koje
se često upotrebljavaju u tretiranju voća u Sjedinjenim Državama.
Jedna je bila tiabendazol koji uništava gljivice, a druga fosmet
koji uništava štetne kukce.



