
Dug je popis začina i ljekovitog biljea koje se koristi za liječenje raznih bolesti. Iako je medicina napredovala,te nije znanstveno dokazano da začini mogu spriječiti rak, postoje oni kojima se mogu postići sjajni učinci.
Đumbir
Đumbir se od davnina koristi u narodnoj medicini kao lijek za
mnoge bolesti, a osobito je učinkovit kod prehlade i problema s
probavom. Može se konzumirati svjež ili pak kao začin – u prahu.
Svježi je đumbir mnogo intenzivniji te samim time i učinkovitiji,
međutim đumbir u prahu može se dodati u mnoga jela. Pomaže kod
mučnine te pozitivno utječe na osjetljiv želudac ljudi koji
boluju od raka.
Ružmarin
Ružmarin je svima dobro poznata mediteranska biljka koja je
odličan izvor antioksidanasa. Često se koristi u mediteranskoj
prehrani, a može se dodati u mnoga jela kao što su razne juhe,
meso, umaci, itd. Potiče detoksikaciju, pomaže kod probave i
smanjuje nadutost. Također, potiče i apetit. Od ružmarina se može
napraviti i čaj koji je također vrlo učinkovit.
Kurkuma
Jedan od najljekovitijih začina na svijetu definitivno je kurkuma
koja potječe iz porodice đumbira te je intenzivne žute boje.
Aktivan sastojak kurkume je kurkumin, a antioksidansi koje sadrži
te njegova protuupalna svojstva mogu zaštiti od nastanka
raka.
Čili papričice
Ljute čili papričice sadrže tvar kapsaicin koja može olakšati
bol. Osim toga, čili papričice imaju antiupalna svojstva te
potpomažu probavu. Znanstvenici su otkrili kako kapsaicin može
uništiti stanice raka. Čili papričice ne smiju se direktno
stavljati na kožu jer mogu izazvati opekline, već ih je potrebno
pažljivo obraditi. Postoje i kreme s kapsaicinom, a prije
korištenja svakako se posavjetujte s liječnikom.
Češnjak
Češnjak ima visok udio sumpora i dobar je izvor arginina,
oligosaharida, flavonoida i selena, a riječ je o tvarima koje su
korisne za ljudsko zdravlje. Glavna aktivna tvar češnjaka zove se
allicin i upravo zbog toga češnjak ima vrlo karakterističan
miris. Neke su studije pokazale kako povećani unos češnjaka može
zaštititi od raka želuca, debelog crijeva, jednjaka, gušterače i
dojke. Djeluje antibakterijski te potiče detoksikaciju i jača
imunitet.
Menta
Menta je narodni lijek za liječenje probavnih tegoba, za
ublažavanje nadutosti i ostalih probavnih smetnji. Također, može
pomoći kod simptoma sindroma iritabilnog crijeva i trovanja
hranom. Naime, menta djeluje tako da opušta želučane mišiće te
potiče izlučivanje žuči pa hrana brže prolazi kroz želudac.
Osobama koje boluju od raka želuca preporuča se svakodnevno piti
čaj od mente. Osim toga, čaj od mente pomaže i kod upale grla.
Kamilica
Smatra se kako kamilica ima mnoga ljekovita svojstva te se kroz
povijest koristila za liječenje različitih stanja. Osobito je
djelotvorna kod problema sa spavanjem jer opušta, a pomaže i kod
liječenja rana u ustima koje nastaju kao posljedice zračenja i
kemoterapije. Isto kao i menta, pomaže kod probavnih tegoba i
smanjuje grčeve.



