Pastrva, zajedno s lososom, spada u skupinu plemenitih riba hladnih voda, a njihovo meso smatra se delikatesom jer je vrlo tečno i lako probavljivo. Najbolje pastrve su kuhane, no izvrsne su i pržene ili pečene.
Meso pastrve, po svojoj strukturi, spada u dijetetske namirnice jer ima manje masnoće, manje kolesterola i zasićenih masti, što istovremeno znači i manju energetsku vrijednost.
Pastrva je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega-3 masne kiseline. Bogat je izvor proteina, potrebnih za normalan rast i razvoj, prenosi RTL.
Može se pripremiti na mnogo načina, no omiljeni su prženje na ulju, pečenje u foliji i kuhanje. Međutim, jedno je osnovno pravilo da pastrvu nakon pranja obavezno posušite papirnatim ručnikom pazeći da s kože ne skinete sloj sluzi koji će kuhanjem postati plavkast.

Za pripremu ovog kreativnog sendviča potrebna su dva filea pastrve, između koji se umetnu bademi, sušene marelice, pršut i list kadulje.
S obzirom da momci nisu imali ideju kako zadržati sve sastojke na jednom mjestu, pozvali su u pomoć chefa Matu Jankovića, koji ih je savjetovao da upotrijebe kulinarski konopac.



