
Vidjeli smo alarmantne dokumentarce, slušali predavanja o zdravlju, i gledali kako brojke pretilosti stabilno rastu zabrinjavajućom brzinom. Šećer je neprijatelj, zar ne
Dok je konzumacija šećera u velikim količinama izravno povezana s
pretilosti i uzročnik je brojnih problema vezanih uz srce i
jetru, postoje brojni mitovi koji šire dezinformacije zbog kojih
konzumacija šećera u umjerenim količinama zvuči gore nešto što
zaista jest.
Na kraju krajeva, šećer nam je potreban za život.
“Svi trebamo šećer – to je osnovni građevni materijal koji pogoni
naša tijela i zapravo je nužan”, rekla je Jennifer Haythe,
kardiologinja u Prezbiterijanskoj bolnici Columbia u New Yorku.
“No, radije bih da moji pacijenti jednu više voća, povrća i
proteina, zbog svih tih previše procesiranih sastojaka koji
obilježavaju hranu punu šećera.”
Geek.hr u nastavku otkriva istinu
iza nekih od najčešćih mitova o šećeru.
MIT: Neke vrste šećera bolje su od drugih
ČINJENICA: Sve “vrste” šećera imaju isti utjecaj
na tijelo.
“Tu je ta ideja da postoji više vrsta šećera, ali to je mit”,
rekla je Haythe. “Smeđi šećer, bijeli šećer, med… sve se to u
konačnici razbije u istu stvar: glukozu. Svi oblici šećera su
ugljikohidrati koji se mogu koristiti kao glukoza.”
MIT: Šećer izaziva hiperaktivnost kod djece
ČINJENICA: Takav efekt šećera ne postoji.
“Pomisao da šećer izaziva hiperaktivnost kod djece jedan je od
najsmješnijih mitova o šećeru koji postoje”, rekla je Haythe.
Razna znanstvena istraživanja tijekom godina odredila su da
zapravo ne postoji nikakva izravna veza između konzumacije šećera
i hiperaktivnosti. Zaključni istraživački rad koji je objavio
Mark Wolraich, šef Razvojne i bihevioralne pedijatrije pri Centru
za zdravstvene studije na Sveučilištu Oklahoma, donio je
zaključak da “nema dokaza o utjecaju šećera na ponašanje kod
djece”.
MIT: Šećer stvara ovisnost kao i teške droge
ČINJENICA: Ne postoji uvjerljiv dokaz da šećer
stvara ovisnost.
“Ne postoji dokaz da šećer može imati ulogu droge koja omogućava
bijeg od stvarnosti”, rekla je Haythe. “Ne možete se ‘napušiti’
od šećera, i ne postoji uvjerljiv dokaz da šećer stvara
ovisnost.” Postoji više sukobljenih istraživanja koji se bave
temom ovisnosti o šećeru. Jedna francuska studija objavljena
2013. godine povezuje želju za slatkim s “nagradnim” centrom u
našem mozgu na kojeg utječu droge. Studija je zaključila da bi
šećer mogao stvarati veću ovisnost od kokaina. Ali drugi doktori
i znanstvenici odbijaju zaključak ove studije, i tvrde da se
ovisničko ponašanje koje je zapaženo kod glodavaca može
primijetiti samo kada životinje jedinu šećer u određenom
vremenskom okviru svaki dan. Kada je testnim subjektima dopušteno
da jedu šećer kad god žele – poput ljudi – ovisnička svojstva
nestaju.
MIT: Konzumacija pretjeranih količina šećera uzrokuje dijabetes
ČINJENICA: Oba tipa dijabetesa uzrokovana su
mješavinom genetike i faktora okoline, i sama konzumacija šećera
ne može ih izravno izazvati.
“Konzumacija šećera ne uzrokuje dijabetes; to je komplicirani
problem koji uključuje vašu gušteraču i metabolizam”, rekla je
Haythe. “Ako imate dijabetes, ne proizvodite dovoljno inzulina.
Inzulin pomaže da glukoza uđe u krvotok i jetru kao korisna
energija.” Vjerojatno je da ćete razviti dijabetes ako imate
prekomjernu težinu ili ste pretili, zato što višak masti može
dovesti do inzulinske rezistencije, piše Nacionalni institut za
dijabetes i probavne i bubrežne bolesti. Zbog ovog prehrana
bogata šećerom je neizravni, a ne izravni uzrok dijabetesa tipa
2.
MIT: Umjetni zaslađivači bolji su od šećera
ČINJENICA: Neki umjetni zaslađivači mogu biti
jednako štetni za tijelo kao šećer.
Iako neki umjetni zaslađivači poput Stevije, Truvije i aspartame
(u dijetalnim sokovima) imaju manje kalorija nego njihovi šećerni
duplikati, istraživanje je pokazalo da su sudionici koji piju
dijetalne sokove dvostruko vjerojatnije pretili od onih koji ih
ne piju. Studija objavljena u časopisu National Library of
Medicine pronašla je da saharin – umjetni zaslađivač – izaziva
veću ovisnost od kokaina. Druga studija, koju je objavila
Američka asocijacija za dijabetes, otkrila je da oni koji piju
dijetalne sokove imaju za 67 posto veću vjerojatnost razvijanja
dijabetesa od onih koji ne piju takve sokove.
MIT: Šećer uzrokuje karijes
ČINJENICA: Karijes zapravo uzrokuju kisele hrane
i napitci koji troše caklinu sa zuba.
“Šećer nije uzrok raspadanja zuba; kriva je kiselina”, rekao je
Mark Burhenne s online zajednice “Ask a Dentist” (Pitaj zubara).
“Hrana koja najviše uzrokuje karijes su krekeri i kruh, ne
slatkiši. Kada jedete nešto šećerno, bakterije koje žive u ustima
također konzumiraju taj šećer. Otpad koji proizvode bakterije je
kiselina, tako da nakon što objeduju, izlučuju kiselinu… Kiselina
dekalcifira ili demineralizira zubnu caklinu otkidajući od njene
strukture, i pokreće se raspadanje.”
MIT: Trebali biste eliminirati sav šećer iz prehrane
ČINJENICA: Ljudi trebaju glukozu da bi
preživjeli.
Naravno, previše šećera može dovesti do problema o kojima smo
gore pisali, poput dobivanja težine i dugoročnih zdravstvenih
problema. Ali, glukoza je neophodna našem tijelu. “Ova ideja da
je šećer inherentno loš za vas je mit”, rekla je Haythe. “Svi
trebamo šećer; to je osnovni materijal koji pokreće naše tijelo.
Nužan je za preživljavanje.” Ali ova perspektiva osporavana je
više puta u medicinskoj zajednici. Utjecajan rad Roberta Lustiga
iz 2015. godine, znanstvenika koji je svoju karijeru slavno
posvetio razbijanju mita “mast je zla” – donio je zaključak iz
niza studija da je “šećer toksičan” u bilo kojem obliku, neovisno
o kalorijama ili težini. S tim rečenim, odstraniti sav šećer iz
prehrane bilo bi gotovo nemoguće. Voće, krumpiri i druga hrana
bogata škrobom imaju visoke glikemijske indekse, pa biste trebali
eliminirati svu tu hranu kako bi se eliminirala konzumacija
šećera.
MIT: Šećer je korijen svih vaših zdravstvenih problema
ČINJENICA: Šećer je rijetko razlog pretilosti i
srčanih bolesti.
Nema sumnje da je šećer odgovoran faktor kod pretilosti. Ali to
nije jedina stvar koju trebate razmotriti kada pokušavate voditi
zdraviji život. “Hrana bogata šećerom ima mnogo kalorija, i njih
je obično teško obraditi”, rekla je Haythe. “Jednostavno je – ako
jedete puno kalorija, dobit ćete na težini i postati nezdravi.”



