
U našim je krajevima najpoznatija maraska ili maraška, autohtona hrvatska sorta višnje snažne arome, rasprostranjena u Dalmaciji. Snažna aroma maraske zaslužna je za njen ugled u likerskoj industriji, a maraschino, liker od maraske, proslavio se u cijelom svijetu
Višnja (lat. Prunus cerasus) nastala je križanjem slatke trešnje s divljim, kiselijim vrstama, potječe iz Azije, a uzgajati se počela u Grčkoj i Turskoj. U njoj su uživali i stari Rimljani, zaslužni za širenje višnje u Europi. Kiselkasti okus izdvaja je od ostalog voća i posebno je cijenjena kao sastojak deserata pa su njeni najveći obožavatelji najčešće oni koji ne vole pretjerano slatke kolače.
Evo nekoliko ideja kako ih pripremiti osim klasične štrudle ili domaćeg sirupa od višanja…

Pomiješajte 3 šalice brašna, 1 šalicu ulja, 1 i pol šalicu šećera te 1 i pol šalicu mlijeka. Umiješajte još pola vrećice praška za pecivo, vanilin šećer, 3 jaja i prstohvat soli. Smjesu izlijte u kalup za pečenje pa pobacajte željenu količinu višanja (što više, to bolje!). Prvo pecite 20 minuta na 120 stupnjeva, a zatim još 30-40 minuta na 180 stupnjeva. Po želji kolač poslužite uz malo tučenog vrhnja za šlag.
U potrazi za savršenim ljetnim desertom nemojte preskočiti sorbet od višanja.
Pomiješajte 900 g višanja, 2 žlice limunova soka, 200 g šećera i 120 ml vode i zagrijte na vatri. Lagano miješajući pustite da se krčka 5 minuta, sve dok se šećer ne otopi, a višnje ne omekšaju. Ohladite i prebacite u blender. Dodajte još 2 žlice limunova soka pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u posudu i zamrznite najmanje 6 sati prije posluživanja (nakon sat vremena izvadite iz hladnjaka i promiješajte smjesu, pa vratite na hlađenje!).



