Ovaj dvojac savršen je gastronomski spoj, složit će se svi koji cijene kulinarske užitke.
Ukoliko volite sireve, nećete pogriješiti ako za predjelo ili
nakon ukusnog glavnog obroka poslužite sir u kombinaciji s
vinom, što jamči vrhunski gastronomski doživljaj. Sir i vino su
na neki način slični proizvodi jer su nastali
fermentiranjem različitih vrsta mlijeka,
odnosno grožđa. Premda se na prvi pogled možda ne čini tako,
sir i vino odlično funkcioniraju skupa, a za mnoge je upravo sir
sjajan desert, osobito ako ga niste stigli pripremiti. Uz voće
ili neutralne krekere slobodno poslužite sir i vino – gosti
će biti oduševljeni.
Kako odabrati savršeno vino koje paše uz određeni
sir?
Gastro stručnjaci savjetuju da uz starija, teška, odnosno crna
vina idu teži, tvrđi i aromatičniji sirevi, a lagane voćne arome
ružičastih vina najbolje pašu uz one neutralnije, kremastije.
Mladi kravlji sirevi s mliječnim okusom poput
ricotte ili mozzarele odlično funkcioniraju sa
slatkim vinima poput muškatnog vina ili traminca. Kremasti sirevi
poput omiljenog brieja, mekog masnog sira od kravljeg
mlijeka s bijelom plemenitom plijesni, fantastično se sljubljuju
s pjenušcem, graševinom te vinima chardonnay,
sauvignon, tramincem, rizlingom…
Suha vina uz slane sireve
Uz slane i aromatične sireve pašu suha i aromatična vina kao što
je rajnski rizling. Kremaste sireve poput zrelog
cambemberta najbolje je konzumirati uz bijela vina
kiselkaste note ili crna voćna vina. Uz slane kremaste sireve
poput grčke fete najbolji je izbor roze i laganije
crno vino. Ako volite pak gaudu ili trapist, oni najbolje
pašu s merlotom ili crnim pinotom, a s plavim
sirevima najbolje se slažu slatka vina poput muškata ili bijelog
sauvignona.
Tvrdi sirevi vole crna vina
Što se tiče tvrdih, intenzivnih ovčjih sireva, najbolje pašu uz
snažna crna vina (plavac ili cabernet sauvignon). Za
savršenu ljetnu večer uz vina nemojte zaboraviti ni na kruh
i peciva različitih vrsta te izrezanih na komade ili
kockice, a možete poslužiti i voće poput oraha, suhog grožđa,
jabuka, krušaka, suhih smokvi… Mladim sirevima pristaje
sočno voće, slanima slatko i suho, a onim tvrdima,
intenzivnijeg mirisa, orašasti plodovi. Ako
uživate u zrelim sirevima, najbolje uz njih idu rajčice,
masline ili rotkvice



