Što je kvasina?

Više od tradicionalnog začina

Thinkstock

Kvasina nije samo začin za salatu, već moćan saveznik u očuvanju zdravlja

Osim minerala, vitamina, amino kiselina i polifenola, kao glavni sastojak kvasine ističe se octena kiselina. 

Pomaže u borbi protiv diabetesa jer stabilizira šećer u krvi.

Octena kiselina usporava razgradnju ugljikohidrata iz hrane, stoga razina šećera u krvi nakon obroka sporije raste.

Bori se protiv upalnih procesa.

Usporava rast nekoliko vrsta bakterija među kojima je Escherichia coli.

Štiti kardiovaskularni sustav snižavanjem krvnog tlaka.

Doduše, ovaj efekt je dokazan samo na miševima, ali može se pretpostaviti da efekt vrijedi i za ljude.

Bori se protiv raka.

Razna istraživanja su pokazala da kvasina potiče stanice raka na samouništenje.

Ovaj proces ne može se isključivo pripisati octenoj kiselini, ali pretpostavlja se da tu važnu ulogu imaju polifenoli kojima kvasina obiluje.

Kvasina, bez sumnje, ima daleko više prednosti od tu nabrojenih koje se svakodnevno otkrivaju, stoga je nastojte što češće ubaciti u svoju prehranu.
 

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest