zdravlje

Za zdravu kosu važna je zdrava hrana

Thinkstock

Uravnotežena prehrana nahranit će kosu iznutra i potaknuti proizvodnju keratina, vlaknastoga strukturalnog proteina koji se nalazi u kosi, koži i noktima

Ako zamjećujete sve više vlasi na četki i u umivaoniku nakon
češljanja, možda biste trebali obratiti pozornost na prehranu jer
bi nedovoljan unos nekih vitamina i minerala mogao biti jedan od
uzroka jačeg opadanja kose, podsjećaju francuski znanstvenici.

Poput općeg zdravstvenog stanja organizma i zdravlje kose
ovisi o onome što svakodnevno stavljate na tanjur, odnosno o
uravnoteženom načinu prehrane te zdravom načinu
života. 

Iako je više uzroka alopecije (opadanja i gubitka
dlaka s glave ili dijelova tijela), poput stresa,
hormonalnih poremećaja ili promjene
godišnjih doba, hrana je ključan faktor za zdravu
kosu. 

Prehrana siromašna aminokiselinama koje sadrže
sumpor (sastojak keratina), vitaminima E i B, mineralima i
oligoelementima može imati velik utjecaj na rast kose jer on
ovisi o hranjivim tvarima koje do korijena dlake stižu krvnim
žilama.

Uravnotežena prehrana nahranit će kosu iznutra i potaknuti
proizvodnju keratina,
vlaknastoga strukturalnog proteina koji se nalazi
u kosi, koži i noktima.

U borbi protiv prekomjernog padanja vlasi treba se odmah
‘pozdraviti’ s brzom hranom, slatkišima i svakodnevnim unošenjem
nezdravih masnoća u organizam. 

U prehranu je preporučljivo uvesti: 

– Cink i magnezij kroz školjke, haringe, kozice i škampe, soju,
tofu, smeđu rižu i banane. Cink igra ključnu ulogu u
reguliranju raznih tjelesnih funkcija, od reprodukcije stanica do
ravnoteže hormona, a sve to djeluje i na rast kose.
No najvažnije je da je cink iznimno važan za žlijezde koje
su spojene s folikulima kose. Dođe li do manjka cinka u
organizmu, folikuli slabe, zbog čega se vlasi lome i
ispadaju. 

– Proteine koji su neophodni organizmu, a ima ih u soji, u tuni,
piletini, govedini i žutanjku. 

– Željezo, koje je odličan saveznik u borbi protiv gubitka kose.
Najviše ga ima u bademima, guščjim iznutricama, plodovima mora, u
kakau, lješnjacima, suhom voću. Njegovu apsorpciju olakšava
vitamin C, zbog čega bi trebalo jesti puno voća poput
jagoda, limuna ili naranče.

– Vitamin B, koji se nalazi u žutanjku, tuni, gljivama,
jetricama, cvjetači i leći. 

Iz prehrane treba izbaciti rafinirani šećer. 

Dodatan savjet: uvesti u prehranu bijelo meso, ribu i/ili
jaja te pokušati provesti detoksikaciju organizma sokom od
lubenice.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest