
Zahvaljujući trendu konzumacije bezglutenskih proizvoda danas čak 30% ljudi ima želju u organizam unositi manje količine, odnosno, uopće ne unositi gluten
Još je prošle godine u časopisu Gastroenterology objavljeno
istraživanje koje se nastavlja na eksperimentalno istraživanje
provedeno 2011. godine od strane Petera Gibsona s Monash
University u Australiji.
Dokazano je kako izbjegavanje konzumacije glutena kod osoba koje
ne pate od celijakije može dovesti do gastrointestinalnih
problema.
Gluten je složen protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i drugim
žitaricama.
Gluten je zaslužan za adekvatnu konzistenciju gotovo svih
pekarskih proizvoda te, između ostaloga, tjestenina.
Gluten se također vrlo često koristi i u proizvodima koji bi
trebali poslužiti kao zamjena za meso. “Pšenično meso”, seitan,
ili lažna patka u u tajlandskom restoranu zapravo su
gluten.
Zahvaljujući trendu konzumacije bezglutenskih proizvoda danas
čak 30% ljudi ima želju u organizam unositi manje količine,
odnosno, uopće ne unositi gluten.
Procjenjuje se da će bezglutenska industrija u Americi u
2016. godini ostvariti prihode od oko 15 milijardi američkih
dolara.
Procjene ukazuju kako je samo oko 1% Amerikanaca pati od
celijakije, dok čak njih 18% kupuje proizvode koji u svom
sastavu ne sadrže gluten.
Peter Gibson izrazito je razočaran rezultatima provedenog
eksperimentalnog istraživanja.
Istraživanje je provedeno na pojedincima koji žive u
uvjerenju da boluju od celijakije, odnosno da konzumacija
glutena kod njih izaziva probavne poteškoće.
Eksperimentalna skupina pojedinaca konzumirala je tri vrste
dijetalne prehrane ne znajući koja od njih sadrži, a koja ne
sadrži glutenske proizvode.
Prva vrsta prehrane bila je izrazito bogata glutenom, druga je
sadržavala nešto manje količine glutena, dok je treća vrsta
prehrane u potpunosti bila očišćena od istoga.
Sva tri dijetalna načina prehrani nisu uključivali tvari koje
uobičajeno izazivaju probavne tegobe kod brojnih pojedinaca,
poput laktoze i određenih konzervansa, između ostalih, benzojeve
kiseline, propionata, sulfita, te nitrita, ali i FODMAPsa, slabo
apsorbirajućeg kratkog lanca ugljikohidrata.
Ispitanici su se prilikom konzumacije sva tri načina prehrane
žalili na osjećaj nadutosti, mučnine te druge probavne tegobe,
isključivo iz razloga što su vjerovali kako bi iste trebali
osjećati.
Gibson vjeruje kako su se navedeni osjećaji probavnih problema
kod ljudi pojavili isključivo radi očekivanja istih.



