
Zaraza reovirusom možda je uzrok što imunosni sustav reagira na gluten kao da je opasan patogen, a ne bezopasna bjelančevinasta tvar, stoji u izvješću međunarodne znanstvene ekipe objavljenom u časopisu Science
Proučavajući miševe, znanstvenici su otkrili da
reovirus T1L zavara
imunosni sustav tako da se on brani protiv nedužnih molekula
hrane.
‘Virusi su osumnjičeni kao potencijalni okidači autoimunih
bolesti ili alergija na hranu’, kaže Herbert Virgin,
imunolog na washingtonskoj Sveučilišnoj školi medicine u St.
Louisu.
Studija donosi nove podatke o tome kako virusna infekcija može
promijeniti odgovor imunosnog sustava na hranu.
Reovirusi nisu smrtonosni. Gotovo svatko je bio zaražen
reovirusom, no gotovo se nitko ne razboli, kaže Terence
Dermody, virolog sa Sveučilišta u Pittsburgu koji je s
kolegama radio na studiji.
No ako se prvi put izloženost hrani s glutenom događa tijekom
infekcije, virusi mogu imunosni sustav okrenuti protiv tog
prehrambenog proteina, otkrili su znanstvenici.
Imunosni sustav može ili dopustiti stranim tvarima, kao što su
prehrambeni proteini, da mirno prođu kroz tijelo, ili ih može
napasti.
U ljudi oboljelih od celijakije, gluten se
tretira kao štetan patogen; odgovor imunosnog
sustava oštećuje sluznicu tankog crijeva izazivajući simptome
nalik krvavoj dijareji.



