
Ovo neobično povrće potječe iz sjeverne Europe i do prije 500 godina nije bilo poznato, a u SAD je dospjelo tek u 19. stoljeću.
Okus korabe može se usporediti s onim koji odlikuje kupus, no
ipak je nešto slađa, piše tportal.
Koraba pripada porodici kupusnjača u koje ubrajamo kelj, kupus,
brokulu i prokulice. Od korabe se najčešće jede donji
dio, ali je cijela biljka jestiva. Koža ima gumenu teksturu
i može biti bijela, svijetlozelena ili svijetloljubičasta, dok
joj je unutrašnjost kremastobijela.
Prilikom kupnje uvijek odaberite onu koja je na dodir čvrsta i
takva će u hladnjaku izdržati oko tjedan dana.
Pri pripremi odrežite lišće i izdanke (koje možete sačuvati za
prženje) i glavicu narežite na manje komade.
Ima malu energetsku vrijednost, bogata je vlaknima, a
sadrži i velik broj vitamina (A i B skupina vitamina te C i
E) i minerala (kalcij, magnezij, fosfor, kalij). Od
velikog značenja su i fitokemikalije prisutne u porodici
kupusnjača, za koje se pokazalo da inhibiraju rast karcinoma,
osobito usne šupljine, jednjaka, dojke, bubrega i mokraćnog
mjehura.
Što raditi s korabom? Prilično jednostavno – samo joj uklonite
vanjsku koru i lišće te servirajte sirovu. Narežite je na
manje komade, posolite, prelijte s malo maslinovog ulja i
nekoliko kapi limuna te ste dobili izvrsno predjelo s hrskavom
teksturom i blago ljutkastim okusom koji potiče probavu.
Štapići korabice česta su zamjena za grickalice koje preporučujem
svojim klijentima za vrijeme regulacije težine dok
navečer uživaju u dobrom filmu.
Palačinke s korabom
4 malene korabe, oguljene i narezane na tanke trakice
mali luk, nasjeckan na sitno
jaje
¼ šalice integralnog brašna
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
½ žličice korijandera
Priprema
Korabu naribajte i iscijedite višak vode. U zdjeli izmiješajte
sve sastojke. Na ugrijanom maslinovom ulju ispecite ukusne
palačinke dok lagano ne porumene s obje strane.



