
Sezona branja šparoga službeno je započela, a ta ukusna i nutritivno bogata namirnica, osim što je zdrava za jetru, bubrege i pluća te sadrži svega 43 kalorije, zbog čega je idealna za reguliranje tjelesne težine, smatra se iznimno cijenjenom delikatesom u kulinarstvu
Saznajte zašto su šparoge toliko zdrave te koji je najzdraviji i
najukusniji način pripreme tog proljetnog povrća.
‘Carsko povrće’ kako ih ponekad nazivaju, šparoge su dobile
nadimak zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko
doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a
danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i
prava kulinarska delikatesa.
Šalica šparoga sadrži svega 43 kalorije
Zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i siromašnog kalorijskog
sastava, šparoge su idealne za pripremu laganih, zdravih jela
tijekom proljeća i ljeta dok traje sezona branja divljih zelenih
šparoga. Jedna šalica šparoga ima svega 43 kalorije pa
je ta namirnica idealna ako želite reducirati prehranu i
pripaziti na kilažu.
Vrste šparoga
Šparoge potječu iz porodice ljiljana, a danas postoji preko
300 vrsta šparoga, od kojih je samo 20 jestivih.
Osim zelenih šparoga koje mogu narasti do 20
centimetara visine, postoje i bijele šparoge koje su
puno skuplje, s obzirom na to da se izdanci čuvaju pokriveni od
sunca kako bi se spriječio nastanak klorofila koji šparogama daje
zelenu boju. Mnogo rjeđe su ljubičaste šparoge koje
okusom podsjećaju na voće te su najukusnije svježe, dok kuhanjem
gube svoju ljubičastu boju.
Nutritivni sastav
Mladi izdanci šparoge sadrže 90% vode, manje količine
vitamina C i E te su bogate vitaminom A, B i K. Biljka
sadrži i eterično ulje, aminokiseline asparagin,
tirozin, vanilin, arsen, jantarnu
kiselinu, željezo, fosfor, kalcij, mangan,
nešto šećera i merkaptan koji urinu daje karakterističan i jak
miris.
Zdravstvene prednosti
Šparoge su iznimno zdrave za normalan rad jetre, bubrega i
pluća, a odlične su i za dijetalnu ishranu kod oboljelih od
dijabetesa. Konzumacija divljih šparoga pomaže protiv
kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa,
odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.
Zbog bogatog izvora vitamina K, kalcija te magnezija, šparoge su
važne za jačanje kostiju, a sadrže i željezo koje je neophodno za
zdravu krvnu sliku. Izdanci su bogat izbor bjelančevina i
dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski
učinak. Sadrže inulin prebiotik koji potiče razvoj dobrih
bakterija i neutralizira loše bakterije.
Zahvaljujući folnoj kiselini za koju je utvrđeno da smanjuje broj
srčanih udara za 10 posto, šparoge su izrazito zdrave za razvoj
fetusa te se preporučuju trudnicama, a folna kiselina i glutamin
zajedno pomažu tijelu u zaštiti od karcinoma.
Priprema šparoga
Iako šparoge imaju iznimna ljekovita svojstva te se koriste u
proizvodnji kozmetičkih preparata, njihova najpoznatija i
najpopularnija upotreba je u kulinarstvu. Mladi izdanci
divlje šparoge smatraju se gurmanskom hranom, a pripremaju se
svježe ili kratko termički obrađene dok ne omekšaju, najčešće kao
dodatak salatama, rižotima i tjestenini, uz kajganu ili kao
prilog mesnim i ribljim jelima.
Postoji obilje recepata i načina pripreme ove ukusne proljetne
namirnice koja se u prirodi može pronaći već od ožujka pa
sve do srpnja, iako najzdraviji način pripreme podrazumijeva što
kraću termičku obradu kako bi se sačuvala maksimalna količina
nutrijenata. Preporučeno vrijeme pirjanja ili kuhanja
šparoga na pari je ne duže od 5 minuta.
Jednostavan i ukusan recept s divljim šparogama
Fritaja od šparoga
Sastojci:
600 g divljih šparoga
200 g luka
prstohvat soli
½ žličice crnog mljevenog papra
8 jaja
6 žlica maslinovog ulja
1 žličica Vegete
Priprema:
1. korak – Šparoge operite, odvojite mekani dio stabljike s
vrškovima pa ih izlomite na kraće komade.
2. korak – Na maslinovu ulju kratko popržite sitno nasjeckani
luk, dodajte pripremljene šparoge, posolite, popaprite i pirjajte
dok šparoge ne omekšaju (ne više od 5 minuta).
3. korak – Zatim dodajte razmućena jaja i Vegetu, malo
promiješajte i ispecite.
Posluživanje:
Fritaju po želji poslužite uz domaći kruh i naribajte preko kozji
ili ovčji sir.



