ocat, ocat!

Ovaj jednostavan napitak provjereno topi kilograme

Thinkstock

Provjerite što sve trebate uzeti u obzir prilikom odabira kupovnog octa, na koji način ga implementirati u svakodnevnu prehranu i u kojoj mjeri ga je preporučljivo koristiti

Osim što pomaže u reguliranju probave i topljenju masnih naslaga,
jabučni ocat pokazao se kao snažan saveznik u borbi protiv
karcinoma i kardiovaskularnih oboljenja, a djeluje dobro i na
našu kosu i kožu, zbog čega ga mnogi znanstvenici i nutricionisti
smatraju superhranom.

Provjerite što sve trebate uzeti u obzir prilikom odabira
kupovnog octa, na koji način ga implementirati u svakodnevnu
prehranu i u kojoj mjeri ga je preporučljivo koristiti

Znanstvenici smatraju da uvrštenje jabučnog octa u svakodnevnu
prehranu rezultira brojnim zdravstvenim prednostima za naš
organizam. Osim što pomaže u topljenju kilograma, kao što smo već
prethodno pisali na tu temu, jabučni ocat reducira šećer u krvi
te pomaže u prevenciji bolesti crijeva i kardiovaskularnih
oboljenja. Čak se i u vrijeme Hipokrata, kojeg smatramo ocem
medicine, koristio za liječenje mnogih oboljenja, a u Americi se
u vrijeme građanskog rata primjenjivao kao antiseptik.

Na policama dućana mogu se pronaći razne vrste ovog kiselog
dodatka salatama i jelima. Ocat se dobiva postupkom vrenja
alkoholnih tekućina i može sadržavati između pet i 15,5 posto
octene kiseline, a s obzirom na to da ne postoji standardna
formula, na tržištu je niz varijacija s različitim udjelom octene
kiseline. Mnogi proizvodi sadrže voćni sok ili voćnu pulpu,
šećere ili sladila poput stevije, dok su neki dobiveni
korištenjem probiotika ili dodatnih sastojaka kao što su biljke i
začini. Neki od proizvoda mogu se konzumirati direktno, a neke je
potrebno razrijediti vodom.

Široka paleta proizvoda u dućanima otežava konačni sud o tome je
li ocat zdrav ili nije, no ako razmišljate o svakodnevnoj
konzumaciji octa kao o dodatku jelima ili ga planirate piti samog
jer vjerujete da je dobar za zdravlje vašeg tijela, obavezno
obratite pozornost na popis sastojaka otisnut na etiketi
proizvoda.

Evo nekoliko savjeta na što trebate obratiti pozornost prilikom
kupovine octa:

Provjerite vrstu octa

Istraživanje provedeno 2004. godine došlo je do zaključka kako
ocat dobiven iz šećerne trske ima veće zdravstvene prednosti od
jabučnog octa, točnije pomaže u borbi protiv karcinoma. No treba
uzeti u obzir to da istraživanja o ovoj vrsti octa ima daleko
manje nego istraživanja jabučnog octa.

Pazite na količinu unosa

Neke vrste octa sadrže veći udio jabučne kiseline te se
preporučuje razrijediti ih vodom. Pazite da pritom ne
pretjerujete s unosom. Dovoljno je popiti dvije žlice
razrijeđenog octa na dan, a najbolji je odabir jabučni ocat koji
se zbog svoje glatke teksture lakše ispija. Pretjeranom
konzumacijom nerazrijeđenog octa možete oštetiti zube, grlo i
jednjak, stoga ne zaboravite dozirati dnevni unos na maksimalno
četiri žlice.

Budite svjesni šećera

Neke boce jabučnog octa s dodatkom prirodnih zaslađivača poput
meda mogu sadržavati i do 30 grama šećera, stoga treba pažljivo
čitati i pronaći koliki je udio šećera na etiketi. Iako je uvijek
bolje odabrati ocat s prirodnim zaslađivačima koji su zdraviji,
takav ocat i dalje sadrži šećer.

Najbolji način za konzumaciju octa

Pokazalo se da ga je najbolje unositi razrijeđenog vodom u
kombinaciji s obrocima. Švedska studija iz 2005. godine pokazala
je da osobe koje jedu kruh posut jabučnim octom dulje osjećaju
sitost te su zadovoljnije nakon jela, za razliku od osoba koje
jedu običan kruh.

Četiri godine kasnije japansko istraživanje otkrilo je da su
pretili ljudi koji su tijekom 12 tjedana unosili između 15 i 30
mililitara octene kiseline, glavni sastojak octa, ali razrijeđene
vodom, iskusili značajan gubitak kilograma, trbušne masti, opsega
struka i triglicerida, vrste masnoće u krvi.

S obzirom na to da ima intenzivan okus, pokušajte ga zamaskirati
tako da u voćni smoothie dodate žličicu jabučnog octa. Možete ga
pomiješati i s maslinovim uljem, češnjakom i raznim začinima te
smjesu upotrijebiti kao preljev za povrće ili salate. Nastojte u
svaki obrok dodati žličicu octa (najbolje jabučnog ili vinskog),
posebno u kombinaciji s ugljikohidratima kao što su pizza i
tjestenina, a možete ga popiti i razrijeđenog vodom.

Napitak koji je u zadnje vrijeme mnogima postao omiljen sadrži
upravo jabučni ocat. Dvije žličice jabučnog octa i žličicu meda
pomiješajte s toplom vodom i dodajte nekoliko kriški limuna te
pijte taj napitak jednom dnevno, a možete ga i ostaviti da
odstoji te ga popiti hladnog.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest