Prekuhana i ljepljiva tjestenina ponekad je mala noćna mora i niti najukusniji umak ne može spasiti jelo. Stoga je zgodno znati nekoliko trikova kojima se može izbjeći loše pripremljena tjestenina
Malo tko ne voli tjesteninu, a osim što je omiljena može se
pripremati na razne načine i kombinirati s različitim namirnicama
pa je često spas u zadnji čas kada nemamo puno vremena, a želimo
nešto konkretno na tanjuru.
Među osnovnim pravilima kod dobro skuhane, ali ne prekuhane
tjestenine jest da imate dobar omjer vode i dovoljno velik lonac
kako bi se ravnomjerno skuhala. Također, pravilo je da vodu
posolite prije ili čim zavrije te probate je li dovoljno slana.
Izbjegavajte stari trik s uljem kako se ne bi
lijepila jer to ne pomaže, a kasnije se zbog toga umak neće
lijepo primati za tjesteninu. Radije je promiješajte koji put
više, a i zbog toga treba biti dovoljna količina vode.
Bez obzira na upute o kuhanju koje su na pakiranju, tjesteninu je
najbolje probati jer nema više povratka ako se prekuha. Svi
kulinarski znalci uvijek ističu da je tjesteninu najbolje kuhati
al dente odnosno da ju osjetite dok žvačete.
Posljednja pogreška koju mnogi čine je da tjesteninu
ispiru, ali to je nepotrebno jer će se zbog tankog sloja
škroba na površini bolje sjediniti s umakom.



