
Ako ne znate kako i s čime ih koristiti, barem tu preporučenu dozu od jedne žličice/žlice, evo nekoliko kreativnih trikova
Jeste li primijetili kako se u zadnje vrijeme u gotovo svaki
zdravi obrok stavljaju i lanene sjemenke? Nije to bez razloga,
samo da se zna, jer lanene sjemenke doista pršte od “zdravlja”,
ali – znate li uopće po čemu sve? Zbog čega su toooliko
dobre?
1. Na spomen omega 3 masnih kiselina manje više svi automatski
pomisle na ribu i orašaste plodove, a odsad ćete pomisliti i na
njih. Preporučena dnevna doza omega 3 masnih kiselina iznosi oko
1 grama, a samo jedna mala žličica lanenih sjemenki dat će vam
čak 2,3 grama. Dobar razlog?
2. S tolikom količinom na redovnoj bazi lanene će sjemenke
pozitivno utjecati na reduciranje upalnih procesa u tijelu zbog
čega su silno dobar saveznik ljudima koji pate primjerice od
astme, reumatoidnog artritisa, migrena i osteoporoze.
3. Posebno osteoporoze jer su lanene sjemenke, odnosno omega 3
masne kiseline krcate Alfa-linolenskom kiselinom koje su
posebno dobre upravo za održavanje gustoće i jačanje
kostiju.
4. Zbog svojih karakteristika savršen su saveznik i u regulaciji
kolesterola u krvi, a zna se da i odlično snižavaju krvni tlak
čime imaju sve važnije elemente za održavanje srca zdravim.
5. Cijele sjemenke uz sve to još su i odličan izvor vlakana.
Jedna žlica sadrži čak 3 grama – dovoljno da vam riješi brojne
probavne probleme, smanji nadutost, potakne probavu, spriječi
zatvor i naravno – pomognu pri mršavljenju.
6. Zanimljivo je da je upravo u lanenim sjemenkama pronađena i
dovoljna količina lignana, vlakana koji potiču redovitu probavu,
a smatra se i da su dobar saveznik u prevenciji raka dojke.
I zato bi trebale biti sastavni dio zdravog plana prehrane, ne
samo ako ste na dijeti.
Ako ne znate kako i s čime ih koristiti, barem tu preporučenu
dozu od jedne žličice/žlice, evo nekoliko kreativnih
trikova:
1. Pospite ih gdje god želite! – na žitarice, zobene pahuljice,
jogurte, voće, salate pa čak i sendviče. Mala doza dodat će šmek
okusu i veliki plus vašem zdravlju.
2. Zamijenite njima jaja u nekim receptima – primjerice – jedna
žlica mljevenih sjemenki pomiješana s tri žlice vode “smjesa” je
identična jajetu koje vam treba za primjerice kolače ili kruh
prepune vlakana i proteina.
3. Dodajte tu žlicu i u vaše smoothieje. Oni neće promijeniti
okus ali će ga definitivno učiniti “jačim” i još zdravijim.



