
Neumorni japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji ponovno je demonstrirao vještinu izrade sushija, ali ih je za jučerašnju prigodu u "Kraljevskim vinogradima" sljubio koristeći tri autohtone zadarske namirnice i vrhunska vina "Kraljevskih vinograda"
Zadarski crni tartuf, tuna iz zadarskih uzgajališta, domaći pršut
te Pošip, Rose Scuro i Crljenak – predstavljeni su kroz
sushi sa začinima tipičnim za japansku kuhinju. Između svih
obaveza na radionicama izrade sushija i uoči večerašnje gala
večere u “Arsenalu”, prva kuharska zvijezda zadarskog “Tuna,
Sushi & Wine festivala”, chef Nakatsuji, napokon je objasnio
zašto se drugi put vratio u Zadar.
“Peka! Ne mogu odoljeti peki, već sam svima u Japanu preporučio
da ako posjete Hrvatsku, obavezno dođu u Kraljevske vinograde na
peku”, oduševljen je Nakatsuji aromatiziranom kombinacijom crnih
tartufa, janjetine i teletine s pečenim krumpirima u peki koju je
posložio Jure Erlić, mladi chef cijele
“Ilirije”.
Ono što je japanski kuhar ponudio nije bilo manje impresivno, kao
ni vina “Kraljevskih vinograda” koja su pratila degustaciju:
nigiri sushi s pršutom i tartufima te blažom varijantom
začinjene riže i poslužen s aromatičnim šampionom Pošipom; potom
japanski carpaccio od tune s umakom od soje i tartufa te
naribanim tartufima u pratnji zavodljivog Rosea te na
kraju blago grilani Toro, najmasniji dio tune, u sojinom
umaku i s ljutim feferonima – kao idealan izbor za elegantni
Crljenak.
“Sushi se može raditi s pršutom, lososom, školjkama, hobotnicom
ili nekom drugom namirnicom koja je dostupna u Hrvatskoj. Ja sam
zahvalan na pruženoj prilici za predstavljanje sushija, kao što
mi je čast iskoristiti u promociji japanske kuhinje ova četiri
autohtona zadarska proizvoda. Zadarski pršut je zaista poseban,
ništa slično nisam prije probao”, hvalio je Nakatsuji kvalitetu,
intenzitet okusa i mirisa kušanih domaćih proizvoda. Degustacija
je upriličena kod ljubaznog domaćina Miljenka
Rajića u “Kraljevskim vinogradima” za predstavnike svih
lokalnih medija te u društvu direktora zadarske Turističke
zajednice Ante Radosa, šefa PR službe TZ-a
Ante Galića, osnivačice NPO JCEA
Japansko-hrvatskog društva razmjene Jelene
Yamasaki, japanske jazz pjevačice Minami
Kayoko, elitne vinske profesionalke s titulom Master
of Wine Jo Ahearne i tartufara
Ivana Mataka.
U traženju tartufa Matak i njegova kujica Rea uporni su
kao Japanci
Prava zvijezda okupljanja u “Kraljevskim vinogradima” bila je
Rea, petogodišnja Lagotto Romagnolo ili
jedini službeni tragač tartufa. Trebalo joj je svega par minuta
da u blizini kušaonice vina pronađe, iskopa i malo gricne
Tuber melanosporum, odnosno crni tartuf.
“Crni tartuf je cjenjeniji od bijelog, a ovaj naš zadarski je
najbolji na svijetu. Ne govorim to slučajno; imam 20 godina
iskustva u traženju i kušanju tartufa”, kazao je prvi i jedini
zadarski proizvođač tartufa Ivan Matak čija se
kujica pobrinula da se jučerašnji ručak u “Kraljevskim
vinogradima” začini ovom skupocjenom i autohtonom
namirnicom.
“Tartufa ima na Velebitu i ponešto u njegovom podnožju, kao i u
Lici i Istri. Nešto također i u Ravnim kotarima. Njegova cijena
na tržištu zbog ovogodišnjeg leda i zime doseže tisuću eura za
kilogram, inače košta oko 400-500 eura”, predstavlja Matak
vrijednost autohtone zadarske namirnice koju će brendiranu
ponuditi svjetskom tržištu. A to je težak put, ništa lakši od
traženja samih tartufa. Matak zaključuje:
“To je rudarski posao u kojemu si uvijek isparanih hlača i odjeće
dok se probijaš kroz gusto raslinje i tražiš tartuf. Međutim, Rea
i ja smo uporni kao Japanci”.



