Savjeti

10 najčešćih pitanja o zdravoj prehrani

Ne mogu kontrolirati svoju želju za nečim slatkim. Što mogu učiniti?

Jeste li ikad željeli doznati razliku između vitamina i minerala ili je li popiti čašu voćnog soka jednako dobro kao pojesti cijelo voće? Ako jeste, na pravom ste mjestu za pronaći odgovore. Ovaj tjedan odgovaram na deset najčešćih zdravstvenih i prehrambenih pitanja koja čujem svakodnevno.

Je li voćni sok jednako dobar kao cijelo voće?

Ne, osim ako ga sami pripremite, ostavite sva vlakna unutra i odmah ga popijete. Proizvođači komercijalnih voćnih sokova zanemaruju sve ono dobro. Zgnječe, a zatim zagriju sok da unište bakterije (pasterizacija), pa ne ostaje ništa više od “zašećerene vode”. Znači… jedite cijelo voće!

Koja je razlika između soli i natrija?

Sol je natrij… Naime, sol se sastoji od dva elementa – natrija i klora. Upravo je natrij u soli taj koji može dovesti do zdravstvenih poteškoća o kojima govore u medijima. U običnoj kuhinjskoj soli (natrijevom kloridu – NaCl) udio natrija je približno 40%. Preporuka odraslim osobama je unošenje ne više od 6g soli na dan (2.5g natrija). Dobar način smanjivanja unosa soli u organizam je zamijeniti kuhinjsku sol mineralnom morskom soli s malo natrija, iz koje ćete također dobiti druge ključne minerale kao što su kalijev hidroksid i magnezij.

Koja je razlika između vitamina i minerala?

Vitamini su organske tvari i proizvod su živih bića, najčešće biljaka, a tek u rijetkim slučajevima životinja ili ljudi, ili tvari koje su nekoć bile žive, poput ugljena. Svi vitamini su ključni nutrijenti jer ih tijelo uglavnom ne može samo proizvesti, te ih stoga mora dobiti kroz prehranu. Minerali su pak anorganske tvari i nisu svi ključni nutrijenti. Vitamine je lakše uništiti toplinom, svjetlom, dugom pohranom, kuhanjem i procesima priprave hrane.

Ne mogu kontrolirati svoju želju za nečim slatkim. Što mogu učiniti?

Ne morate se u potpunosti odreći slatkiša, samo nađite zdravije alternative. Također, zapamtite kako je potrebno tri do šest tjedana za stvaranje i rješavanje navika, tako da vam je potrebno strpljenje za izdržiti početni “period promjena”. Eksperimentirajte sa zamjenskim slatkišima, kao što je voće, proteinski prutići i pržene sjemenke.

Što je važnije – masnoće ili kalorije?

Gledajte na hranu kao na hranjivo gorivo, a ne kao količinu kalorija ili masnoća. Ako svjesno odabirete visoko hranjivu hranu i jedete sukladno potrebama vašeg organizma za energijom, vaša će vam prehrana biti lakša i ugodnija nego ako se usredotočite na masnoće i kalorije. Ne zaboravite uključiti redovitu umjerenu tjelovježbu koja će vam pomoći u izgaranju spremljenih masti i oblikovanju vašeg tijela. Kombinacijom anaerobnih (dizanje utega i trening izdržljivosti) i aerobnih vježbi (brzo hodanje, trčanje i kružni trening) postići ćete maksimalan učinak mršavljenja.

Koliki bi trebao biti unos kalorija?

Dnevna potreba za kalorijama je povezana s visinom, težinom, dobi i spolom, te aktivnošću. Jednostavniji pristup bez brojanja kalorija uključuje prepoznavanje tipa tijela kako biste ustanovili dnevnu potrebu za proteinima. Prehrambene potrebe variraju s obzirom na dob, spol, razinu aktivnosti, zdravlje, veličinu tijela i genetiku, što sve utječe na veličinu porcije. Kao vodič, porcija voća ili povrća je otprilike jednaka veličini šake, a porcija krtih proteina je veličine špila karata.

Zašto se uvijek kad sam na dijeti osjećam slabo i umorno, kao da činim nešto krivo?

Morate jesti dovoljno hrane kako biste opskrbili svoje tijelo gorivom tijekom najzaposlenijeg doba dana. Zato je toliko bitan dovoljno obilan doručak. Mnogi ljudi na dijeti jedu premalo, te se dosljedno tomu osjećaju umorno. Jedite u pravilnim razmacima -jedite svaka dva sata i pazite da vam večernji obrok bude najmanji, da izbjegnete odlazak u krevet s “punim spremnikom”!

Kad sam na dijeti, ponekad dobijem zatvor. Što da učinim?

To je vrlo često, provjerite dobivate li dovoljno vlakana i vode (25-35g vlakana i 8 čaša vode dnevno). Nedostatak jednog ili oba vas može zatvoriti. Dodajte vlakna svojem dnevnom režimu i probiotik koji će vam pomoći dostići redovitost. Probajte komprese s vlaknima i ljekovitim biljem koje kombiniraju posebno izabrane biljke i prehrambena vlakna kako bi pospješile prolaz hrane kroz probavni trakt.

Je li zadržavanje vode (edem) posljedica prevelikog ili premalog unosa vode u organizam?

Vaše tijelo primijeti kada je unos vode premalen, te pametno sprema vodu za kasniju upotrebu. Ako prehrana pruža dovoljno “vlažne” hrane, poput voća, povrća i salate i obične vode, manja je potreba za spremanjem vode. Ipak, dobro je savjetovati se s obiteljskim liječnikom, jer zadržavanje vode također može biti posljedica začepljenog limfnog sustava, problema s funkcijom bubrega i mokraćnog mjehura, alergija na hranu i nepodnošenja hrane, manjka ključnih masnih kiselina ili čak manjka određenih ključnih nutrijenata, kao što su magnezij, vitamin B6 i cink.

Zašto sam stalno prehlađen(a) i boležljiv(a)?

Ponavljanje manjih bolesti znak je da se imunološki sustav bori. Posjetite svog obiteljskog liječnika. Pregledom će možda ustanoviti oslabljeni imunološki sustav, a u tom slučaju povećajte unos svježe hrane za poboljšanje stanja organizma, borite se protiv stresa ili barem uzmite moćan antioksidans kako biste pomogli svom imunološkom sustavu. Ružmarin je biljka koja je savršen antioksidans.

Više na Moda.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest