
Badem je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka
Badem (Amygdalus communis), podrijetlom je iz Azije. Uzgojem se preselio na zapad i udomaćio se u zemljama oko sredozemnog mora, piše dr. med. Slađana Divković.
Badem je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka. Istodobno je jedan od tipičnih mediteranskih plodova, a u Hrvatskoj najbolje uspijeva u Dalmaciji i na otocima.
Postoje dvije vrste badema: gorki i slatki jestivi badem. Gorki badem nije jestiv i uglavnom se koristi u ljekovite svrhe dok jestivi slatki badem ima najveću nutritivnu vrijednost od svih orašastih plodova.
Od slatkih badema se dobiva bademovo ulje koje je iznimno cijenjeno u kozmetičkoj industriji.
Oljušteni suhi badem bogat je bjelančevinama, ugljikohidratima i mastima. Povoljno djeluje na metabolizam masti u organizmu jer podiže razinu dobrog kolesterola koji čisti višak kolesterola. Također ima povoljan učinak na krvožilni sustav.
Sjemenka badema bogata je mineralima: kalijem, kalcijem, magnezijem, željezom, cinkom, fosforom i bakrom u tragovima. Sadrži najviše vitamina E i B, te vitamina C u tragovima.
Zbog svog sastava i bogatstva masnih kiselina, proteina, kalcija i magnezija, badem služi za detoksikaciju.
Esencijalno ulje badema, u svrhu vaše ljepote, jedno je od najboljih biljnih ulja i služi kao blaga masna podloga za izradu krema, maski, sapuna, emulzija i melema.
Namijenjen je prije svega suhoj i osjetljivoj koži. Njeguje kožu i ublažava iritacije te se stoga koristi i za njegu kože beba. Badem potiče regeneraciju stanica kože, vlaži i revitalizira epitel kože.



