
Da rajčice nisu ukusne kao nekad, to nije više nikakva novost, a sad je poznato i zašto, znanstveno istraživanje potvrdilo je da su rajčice danas zbilja manje ukusne nego prije 50 godina
Najnovija studija objavljena u časopisu Science otkrila
je da su suvremene sorte rajčica znatno manje ukusne od starih.
Zahvaljujući toj studiji, proizvođači će sad imati genetske
informacije koje su im potrebne za ponovno uvođenje okusa koji
nedostaju današnjim vrstama.
Profesor hortikulture Harry Klee na Sveučilištu u Floridi sa
svojim je timom proveo detaljno istraživanje proučavajući genome
oko 100 suvremenih sorti rajčica. On smatra kako će ova saznanja
biti od velike koristi uzgajivačima kako bi se povratio stari
okus rajčica.
Profesor Klee kaže da bi se križanjem tradicionalnih sorti s
onima suvremenima mogle dobiti vrste koje će biti lijepog izgleda
i otporne na bolesti, ali i s dobrim okusom.
Posebnim metodama izdvojeno je oko 13 tvari koje rajčicama daju
specifičan okus.
Uspoređujući tradicionalne vrste rajčica koje su se koristile u
prošlosti s ovima koje prevladavaju danas, zaključak je da su se
vremenom izgubile tvari ključne za definiranje okusa.
‘Ova studija je logičan slijed stalnih pritužbi na to da su
rajčice koje danas kupujemo u supermarketima puno lošijeg okusa.
Zanimalo nas je što se zbilja promijenilo u samim rajčicama.
Najukusnijima su ocijenjene tradicionalne sorte rajčica koje se
uzgajaju u malim povrtnjacima’, kazao je profesor Antonio Granell
iz Španjolske za The Guardian.
‘Okus rajčica se vremenom izgubio jer ljudi tada nisu poznavali
molekularnu i genetsku bazu. Usmjerili su se samo na količinu,
produktivnost i otpornost prema bolestima. Ali izgubili su
sastojke koji definiraju okus rajčica kakve su bile nekad’,
objasnio je. Dodao je i kako je ova studija odličan vodič
istraživačima jer je otkriveno 100 genetskih markera među
tradicionalnim vrstama rajčica koji im daju specifičnu
aromu.



