
Pokazalo se da su kanali kalcija usko povezani s receptorima koji ''osjete'' kad je nešto slatko i ukusno
Istraživanje japanskih znanstvenika pokazalo je da su kanali kalcija na jeziku cilj spojeva koji mogu poboljšati okus. Voditelj studije Yuzuru Eto istražio je mogu li kanali kalcija, koji određuju i reguliraju razinu kalcija u tijelu, zbilja biti povezani s ovim procesom.
Pokazalo se da su kanali kalcija usko povezani s receptorima koji ”osjete” kad je nešto slatko i ukusno, te da je glutation (element okusa) povezan s kanalima kalcija. Stručnjaci su zato stvorili nekoliko malih molekula koje sliče glutationu i potom analizirali koliko učinkovito će ti spojevi aktivirati kanale kalcija u uzorcima stanica.
Nakon toga su testirani uzorak razblažili u aromatičnoj vodi (slana voda, zašećerena voda itd.) i zamolili ispitanike da ocijene koliko su jaki okusi. Rezultati su pokazali da molekule izazivaju najveću aktivnost u receptorima kalcija, kao i najjače poboljšanje u testiranjima okusa.
Znanstvenici su testirali još nekoliko poznatih aktivatora kanala kalcija, uključujući i sam kalcij, i otkrili da svi barem na nekoj razini poboljšavaju okus, kao i da sintetički bloker kanala kalcija može potisnuti okuse.



