
Posjetili smo radionicu ayurveda kulinarstva

Ayurvedsko kuhanje temelji se na ayurvedskom znanju o biljakma, začinima, voću, povrću, žitaricama i njihovim međuodnosima, a pripremljena hrana iznimno je aromatična i ukusna.
Njena je svrha čišćenje tijela od toksina no prije svega – izraz je ljubavi i jedinstva, što joj daje iscjeljujuća svojstva na najdubljoj razini kada se pripremi, posluži i časti u produhovljenoj atmosferi i svijesti.
Radionica ayurvedskog kulinarstva ovog se vikenda održala u prostorijama zadarskog centra ‘Ayus ‘.
Voditelj radionice Vedran Kruneš, koji se bavi organizacijom i seminarima vedske kulture i znanja, demonstrirao je svoja umijeća u vedskom kulinarstvu.

Putem ovakvih tečaja, polaznici imaju priliku naučiti kako životna energija sadržana u namirnicama i njena pravilna konzumacija utječe na um, tijelo i cjelokupni život.
Program obuhvaća upoznavanje sa svojstvima namirnica, planiranje i oblikovanje zdravog obroka, kuhanje za tri doše, odlike okusa, prilagodba namirnica koje se ‘vole’ i ‘ne vole’, kao i uporaba određene vrste hrane prema značajkama tjelesnog tipa.

‘Teorija i praksa zasniva se na jedinstvenom znanju jedenja u skladu s godišnjim dobima, geografskom lokacijom, te individualnom pristupu pojedincu’, naglasio je Kruneš.
Na meniju se našlo nekoliko zanimljivih jela: juha od tikve, marinirani sejtan, svježi sir i začini, rižoto s lećom, kruščići s jabukama.
Lada Rončević, voditeljica ‘Ayus’ centra, objašnjava kako se cijeli koncept ayurvede zasniva na kvalitetnom odnosu prema zdravlju i ljepoti, kada tijelo dostiže harmoniju sa svojim prirodnim okruženjem.



