Zdravlje

Tamna čokolada zbilja snižava krvni tlak

Flavonoli u tamnoj čokoladi povoljno djeluju na krvni tlak i postepeno ga mogu sniziti

Grupa znanstvenika proučila je rezultate 15 studija o utjecaju tamne čokolade na krvni tlak i u časopisu ‘BMC Medicine’ objavila rezultate svog istraživanja. Ono je pokazalo da tamna čokolada zbilja može značajno smanjiti krvni tlak.

”Krivci” za takvo korisno djelovanje tamne čokolade su flavanoli, sastojci tamne čokolade koji povoljno djeluju na krvni tlak.

Kako kaže jedan od znanstvenika, dr. Karin Ried sa Sveučilišta Adelaide u Australiji, flavanoli povećavaju stvaranje endotelijalnog dušičnog oksida, koji pak potpomaže vazodilataciju (širenje krvnih žila) i na kraju smanjuje krvni tlak.

Znanstvenici ipak upozoravaju da tamna čokolada, i to samo u umjerenim količinama, može smanjiti krvni tlak osobama s visokim krvnim tlakom, ali ne i onima s normalnim krvnim tlakom.

Također upozoravaju da se čokolada općenito ne može smatrati jedinim i dugoročnim lijekom za visoki krvni tlak.

Više na Metro-portal.hr

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest