
Nitko nije vječan, no proces starenja i njegove nuspojave ipak se mogu donekle ublažiti
Gubitak tjelesne masnoće ne može se ostvariti bez ulaganja pravog truda. Osim tjelesnih napora, potrebno je poduzeti i neke mentalne, informirati se o prehrambenim vrijednostima i ulozi pojedinih namirnica u našoj prehrani te principima prema kojima funkcionira ljudski metabolizam. Naravno da je pritom moguće naići na mnogo dezinformacija. Ovo su samo neke od njih.

Jedna od čestih zabluda koju možemo čuti proizlazi iz pojednostavljenih tumačenja.
Naime, unos kalorija tijekom čitava dana određuje hoće li večera poslužiti za nadoknađivanje potrošene energije, oporavak mišića ili će se, kao višak, pohraniti u naslagama sala.
Treniraš li navečer, kvalitetan obrok s dobrim omjerom ugljikohidrata i proteina nužno ti je potreban nakon vježbanja, pa čak i prije spavanja.
Naglo smanjivanje unosa ugljikohidrata moglo bi dati dobre početne rezultate, no na dulji rok dijete poput Atkinsove dovode do stagnacije gubitka masti, a mogu i usporiti metabolizam. Ugljikohidrate ne valja izbjegavati, nego razlikovati njihove vrste i znati kada konzumirati koje od njih.
Istina je da razdoblja izgladnjivanja usporavaju metabolizam jer organizam se tako prilagođava novonastaloj situaciji smanjivanjem potrošnje svojih zaliha, njihovom sporijom razgradnjom. Bez obzira na tu činjenicu, nije dovoljno tek okrenuti pilu naopako pa jesti, jesti i jesti.

Također je točno da je obroke bolje rasporediti na više umjerenih nego na manje preobilnih jer svaki višak kalorija transformirat će se u masne rezerve, a koji sat kasnije ta dodatna količina (ovisno o energetskim potrebama, odnosno tjelesnoj aktivnosti) možda ne bi bila višak.
Međutim, metabolizam se efikasnije ubrzava na drugačije načine, prije svega vježbanjem i odabirom pravih namirnica umjesto tek banalnim povećanjem broja obroka.
Organizam može i ugljikohidrate i masnoću upotrijebiti kao izvor energije. Ovisno o energetskim potrebama, tijelo će postupno trošiti i jedno i drugo. Stoga nije problematičan spoj ugljikohidrata i masnoća u obroku, nego omjer potrošnje energije i unosa hrane.
Ovu kombinaciju valja izbjegavati jedino neposredno nakon treninga jer mišićima je tada potrebna brza doza ugljikohidrata (po mogućnosti jednostavnih – brzo razgradivih) za oporavak, a masti mogu usporiti njihovu razgradnju.
Primarni razlog usporavanja zbog starenja jest gubitak mišićne mase koji se može spriječiti vježbama snage i pravilnom prehranom, prije svega bogatom proteinima. Nitko nije vječan, no proces starenja i njegove nuspojave ipak se mogu donekle ublažiti.



