dijeta?

I mirisi mogu pomoći kod viška kilograma

Pexels

Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.

Kad im se osjetilo njuha vrati, gube na težini, a to sasvim
slučajno otkriće postalo je temelj mirisne dijete.

Plan mršavljenja temelji se na psihološko-fiziološkom odnosu
‘pomirisano je isto kao i pojedeno’.

Kako miris tijekom inhalacije ulazi u nosnice, on se pojačava
tisuću puta i uzrokuje da mozak pošalje signal ‘prestani jesti’
ili signal sitosti kao neurološku poruku ostatku tijela i izazove
osjećaj popunjenosti.

Sve namirnice u ovoj dijeti lako su dostupne, ali je naglasak,
naravno, na onima koje imaju prirodno slatke mirise. Da biste
utažili glad, birajte aromatičnu hranu (juhe, kavu, toplu
čokoladu i čajeve) i začinjena jela.

Čini se da veća izloženost određenom mirisu znači brže postizanje
sitosti. Po brzini utjecanja na razinu istosti najdjelotvorniji
je miris tople hrane.

Mirisna dijeta jednostavna je za provođenje pruža uživanje u
ugodnim mirisima. Usto naglašava potrebu za usvajanje plana
tjelovježbe koja će potaknuti brži gubitak kilograma. Nedostatak
ove dijete je što osoba postaje ovisna o inhalatorima koji
ispuštaju mirise određenih vrsta hrane kako bi suzbili glad,
primjerice slatke neutralne mirise poput zelenih jabuka, banana i
paprene metvice.

Plan dijete, osim toga, preporučuje izbjegavanja švedskih stolova
i salatnih barova jer se zbog raznolikih mirisa osoba ne može
usredotočiti na jedan određeni miris kako bi izazvali osjećaj
sitosti. Unos većine mliječnih proizvoda, uključujući i mlijeko,
trebao bi se smanjiti jer centar za glad u mozgu nije stimuliran
blagim mirisom te hrane.

Odrasla osobe koje ne žele previše smršavjeti vjerojatno neće
imati puno koristi od ove dijete. U svakom slučaju, nije
namijenjena osobama koje pate od alergija, sinusnih tegoba ili
čestog začepljenja nosa.

Prijedlozi za “mirisni” jelovnik:

Doručak: grejp, hummus uz lepinju i obrano mlijeko ili vruća
čokolada, pšenične pahuljice s obranim lijekom i jagode ili sok
od naranče, vruće rižine pahuljice i omlet ili vrući jabučni sok,
čokoladne žitarice i mandarina ili muffin od zelene jabuke s
cimetom, kava s mlijekom i umjetnim sladilom.

Ručak: odrezak u
paru s tjesteninom, tikvice kuhane na pari i kriške jabuke ili
sendvič od puretine sa zelenom salatom i rajčicom, bijelo grožđe
i vruća kava ili sendvič od tune i integralnog kruha, tikvice
kuhane na pari i sok od brusnica ili salata s piletinom i sok od
šipka.

Večera: pečeni krumpir s mljevenim mesom i maslacom s češnjakom
te sok od brusnice ili juha od sira i brokule, krušne mrvice i
kriške manga ili pečena pileća prsa, divlja riža i grah, svježi
špinat i sok od naranče ili integralni špageti s mesnim
okruglicama, povrće kuhano na pari, obrano mlijeko.

Međuobrok: kivi ili sladoled od metvice ili štapići od mrkve i
celera ili graham keksi i sok od grejpa ili keksi s tamnom
čokoladom i sok od zelenih jabuka ili kriške naranče.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest