Hrana kao lijek

Kivi – prava vitaminska ‘bomba’ za zimsko vrijeme

Jeste li znali? Kivi je dobio ime po ptici s Novog Zelanda!

Osobe koje imaju problema s visokim tlakom svakog bi
dana trebale konzumirati tri kivija. Preporuka je to znanstvenika
Sveučilišta iz Osla koji provode istraživanje o utjecaju kivija na
razinu krvnog tlaka, piše ordinacija.hr.

Kozmetičkoj je industriji odavno
poznato da kivi blagotvorno djeluje na kožu lica, a predstavlja i pravi
rudnik vitamina i minerala. Kivi je odlično voće za buduće majke jer
vitamini B grupe pomažu pravilnom razvoju fetusa.

Ovo voće značajan je izvor kalija koji regulira krvni tlak, a bogat je i folnom kiselinom koja pomaže sintezu proteina. Antioksidans lutein
štiti vid, a vjeruje se kako i on pomaže kod visokog krvnog tlaka.

Najbolje ga je jesti u svježeg, i to svakog dana, dok se veće količine
preporučuju zimi. Kivi snižava kolesterol, neutralizira slobodne
radikale, stimulira imunitet i pomaže eliminaciji toksina iz organizma.

Kivi svoje ljubitelje daruje korisnim nutricionističkim poklonima: bogatiji je vitaminom C nego naranča, sadrži više vlakana
nego jabuka, a ujedno je bogat kalijem, što je bitno za prevenciju
visokog tlaka. Kivi je također zahvalno voće za osobe koje imaju
problema s probavom, jer je bogat vlaknima i djeluje poput blagog i
učinkovitog laksativa. Sto grama kivija sadrži 61 kcal.

I zanimljivost za kraj: kivi je dobio ime po ptici s Novog Zelanda.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest