Hrana kao lijek

Mandarine za zdravlje i ljepotu

Svježe iscijeđen sok mandarine savršen je odabir za fresh početak dana!

Namirnice koje doprinose boljem zdravlju i ljepoti u punom sjaju su citrusi. Kao posljedicu ograničenja vezanih za neke bolesti, dijetetičari iz prehrane bolesnika moraju isključiti namirnice koje nisu primjerene za određeno stanje kako bi se postigla nutritivna ravnoteža. Upravo su limun, naranča, mandarina i sl. vitalne namirnice kojima se postiže mineralno vitaminski optimum.

Sok od mandarine sadrži dosta kalija, kalcija, magnezija, fosfora, željeza, cinka i bakra, uz obilje antioksidativnih fitokemikalija.

Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči. U 100 g mandarine ima 30 mg vitamina C (naranča na istu količinu ima 50 mg C vitamina), a tu su i vitamini B skupine, minerali kalcij, magnezij, cink, pa čak i 160 mg kalija, koji je, između ostalog, zaslužan za dobar rad srca.

Općenito, agrumi imaju vrlo malu energetsku vrijednost – 100 g mandarine imamo samo 34 kcal. Valja naglasiti i obilje vlakana, koja mandarinu svrstavaju u namirnicu povoljnu za poticanje probave.

Najvažnije fitokemikalije mandarine su flavonoidi i terpeni, a žućkasta boja potječe od ksantofila. Mandarina, dakle, u svom sastavu ima beta-karotene, a razgradnjom beta-karotena sisavci sintetiziraju vitamin A, koji je zaslužan za dobar vid i baršunastu kožu.

Svježe iscijeđen sok mandarine savršen je odabir za fresh početak dana. U 100 g soka od mandarine ima 180 mg kalija, 18 mg kalcija, 8 mg magnezija, 14 mg fosfora, a tu su i željezo, cink i bakar, uz obilje antioksidativnih fitokemikalija.

Ako ste tijekom tjedna izloženi stresu, neprimjerenoj prehrani i poteškoćama u probavnom sustavu, predlažemo “vikend” detoksifikaciju organizma uz mirisne mandarine.

Započnete li subotu, nedjelju i ponedjeljak napitkom od citrusa, u novi radni tjedan možete krenuti potpuno spremni.

Važno je koru mandarine – ne bacati. Ukoliko se radi o neprskanom plodu, oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tijekom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči. Bogata je vitaminom C, a tu su i vitamini B skupine, te kalcij, magnezij, cink, kalij…

Upravo se eterična ulja dobivena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanja nesanice i za oštećenu kožu. Eterično ulje mandarine, između ostalog, ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo.

Kora mandarinu čuva od propadanja, tako da mjesecima možemo konzumirati mandarine za zdravlje i ljepotu. Ukoliko su primjereno skladištene, mandarine mogu sačuvati svoju aromu i nutritivne tvari koje su savršene za očuvanje zdravlja, ali i za uspješan i brz oporavak ukoliko nas zimske viroze i gripa ne zaobiđu.

Mandarinama posebno ugodno u jesen miriše dolina Neretve. Optimalna klima, velika vlažnost i bogato tlo potaknuli su stanovnike na uzgoj mandarina na velikim plantažama, na kojima su mandarine upravo dospjele za berbu. Uz plasman svježih plodova, izdvajaju se mandarine za sok ili pak marmeladu od mandarine, koja je čest dodatak brojnim slasticama, prenosi coolinarika.com .

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest