
Sjemenke grožđa su snažni antioksidansi koji blokiraju prerano starenje i bolesti kontroliranjem slobodnih radikala
Grožđe je dobar izvor hranjivih tvari bitnih za naše
tijelo i njegove su prednosti za zdravlje, u odnosu na mnogo drugo voće,
brojne.
Plodovi se mogu podijeliti na crvene, crne i bijele.
Koliko je grožđe zdravo?
– detoksificira i čisti organizam te potiče mršavljenje
– smanjuje rizik od bolesti srca i raka
– grožđe je izvor vitamina A, B, B6 i folne kiseline
– sadrži složene tvari, pterostilbene, koji smanjuju kolesterol i trigliceride
– u grožđu se nalaze minerali kao što su kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo i selenbakar,
– mangan i cink također su prisutni u grožđu, a sadrži i vlakna i proteine
– Grožđe je brz izvor energije i popravlja krvnu sliku.
– Sok
od grožđa se lako spravlja, nazivaju ga još “nektar bogova”. Preporuča
se u slučajevima zatvora, gihta, reumatizma, bolesti kože i jetre.
– Ovo
lužnato voće uvelike pomaže pri smanjenju kiselosti mokraćne kiseline i
eliminaciji kiseline iz organizma, pa tako uvelike potpomaže rad
bubrega.
– Studije su pokazale da sok od grožđa, crno vino i čaj
od grožđica imaju jako antivirusno djelovanje osobito protiv poliovirusa
i herpes simplex virusa.
– Pomaže pri smanjenju zgrušnjavanja trombocita i štetnih ugrušaka krvi.
Sjemenke
grožđa su snažni antioksidansi koji blokiraju prerano starenje i
bolesti kontroliranjem slobodnih radikala. Poznato je da neki ekstrakti
sjemenki grožđa imaju i do 50 puta veću nutritivnu vrijednost vitamina E
i C.
Oni također imaju antivirusna, antikancerogena svojstva koja
osiguravaju cirkulaciju krvi. Koža grožđa je također vrlo hranjiva. Ona
uništava stanice raka u ljudskom tijelu.
Upozorenja:
– grožđe i sok od grožđa se ne preporučuju za čir želuca, dijabetes, kolitis, proljev i dizenteriju.
– izbjegavajte miješanje grožđa s mlijekom, krastavcima, dinjom, ribom, pivom, mineralnom vodom i masnim jelima.
– ako imate pokvaren zub, grožđe ili sok od grožđa će intenzivirati kvarenje zuba.
Berba
Grožđe
se bere od kolovoza do studenog. U vrijeme berbe trebate pripaziti da
peteljka bude zelena, sve bobice jednake boje, zdrave i ne previše
zbijene. Što je peteljka zelenija, grožđe će duže trajati.
Čuvanje grožđa
Želite li dulje zadržati grozdove raširite ih u nisku i široku košaru, tako da oko njega slobodno kruži zrak. Ukoliko
je grožđe jako zrelo, stavite ga u hladnjak u hermetički zatvorenu
posudu ili vrećicu. Izvadite ga pola sata prije jela. U zamrzivaču
bobice bogate vodom potamne i brzo se pokvare.
Želite li
sačuvati nekoliko grozdova , otkinite bobice, prerežite na pola i
izvadite sjemenke. Napravite sirup tako da prokuhate 10 grama šećera na
decilitar vode. Kad se sirup ohladi, prelijte bobice, zatvorite ih i
stavite u zamrzivač posudu nemojte napuniti do vrha (ostavite barem 2 cm
od vrha). Tako spremljeno grožđe možete čuvati i do 9 mjeseci.
Možete
izabrati bilo koju od svojih omiljenih sorti grožđa – redovito ga
jedite i imat ćete višestruke zdravstvene koristi od njega i održati
vitkost.



