Bogatstvo vitamina

Guava – multivitaminska tropska poslastica

Guava je apsolutni rekorder po udjelu likopena, antioksidansa koji štiti od raka prostate

Guava je malo tropsko drvo ili grm, porijeklom iz Meksika, Kariba i Srednje Amerike. Plodovi guave su okrugli ili slični kruški po svom obliku. Guava sadrži više vitamina C nego tropski limun, piše portal poljoprivreda.ba

Stablo guave je jako prilagodljivo raznim uvjetima pa je sada ima u suptropskim zemljama, a može uspijevati i na 3000 metara nadmorske visine. Najbolji plodovi dobivaju se od onih vrsta koje sazrijevaju u vrijeme suše. Guava se uvijek procjenjuje po boji kore koja bi trebala biti svježe zelena (kao engleska trava). Unutrašnjost ploda je tamnocrvena, a sjemenke su jestive.

Kada se jede svježa, treba je rasjeći na pola i žlicom izvaditi meso koje je okusom poput kombinacije kruške i jagode. Od jako zrelih plodova najbolje je praviti džem, sok ili salatu. Od zelenih plodova prave se umaci koji se dobro kombiniraju s mesom ili ribom. Guava sadrži željezo i puno vitamina C, a prema najnovijim istraživanjima smanjuje razinu šećera u krvi.

Preciznije, 100 grama guave ima dva puta više vitamina C, važnog za zdravlje i ljepotu kože, nego velika naranča. Taj vitamin je ključan u proizvodnji kolagena, a jedna guava zadovljava dnevne potrebe tog vitamina. Žene koje jedu mnogo namirnica bogatih vitaminom C imaju manje bora nego one koje to ne čine, kaže studija koja je pratila prehranu više od 4000 Amerikanki u dobi od 40 do 74 godine. Osim toga, dobivate i dodatnu obranu od bakterija.

Guava, naime, sadrži tvari koje štite od različitih patogena poput listerije i stafilokoka, prema istraživanju mikrobiologa u Bangladešu. Zajednička studija američkih i tajlandskih naučnika pokazala je da guava ima podjednaku antioksidativnu aktivnost kao neke od poznatih “supernamirnica”, npr. crnog ribiza i brokule (iako svaka biljka sadrži različitu mješavinu zdravih tvari).

Guava je apsolutni rekorder po udjelu likopena, antioksidansa koji štiti od raka prostate. Sadrži ga više od bilo koje druge biljke – čak i od rajčice ili lubenice. Ne samo to, jedna porcija tog voća sadrži i 688 mg kalija, odnosno 63 posto više nego banana srednje veličine. I po količinom vlakana pretekla je većinu konkurencije: jedna porcija guave sadrži ih čak 9 grama.

Guavu kupujte služeći se – nosom. Zrela guava ima cvijetni miris, na dodir je samo malo mekana i ima tanku, blijedo zelenu do lagano žutu koru. Dodajte je različitim kolačima (sjemenke su jestive! ) ili lagano pirjajte u vodi da dobijete gusti umak. Odlična je za napitke – mješavina od polovice banane, polovice zrele guave, šake jagoda, 2 dl nemasnog mlijeka (ili sojinog) i nekoliko kockica leda savršen je osvježavajući energetski napitak.

Ovo je tropsko voće lagano kiselo, no slatkoća se pojačava svakim grizom prema sredini ploda.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest