
U posljednjih deset godina kolesterol je u jajima pao za 14 posto, dok je vitamin D porastao za 64 posto
Prosječna količina kolesterola u prosječnom jajetu je 186 miligrama,
što znači da nije preporučeno jesti više od jednog jajeta na dan. Dnevna
količina kolesterola u prehrani ne bi smjela prelaziti 300 miligrama.
U
posljednjih deset godina kolesterol je u jajima pao za 14 posto, dok je
vitamin D porastao za 64 posto, pokazala je analiza američkog
ministarstva poljoprivrede. ‘Jaja su zdrava hrana u raznovrsnoj
prehrani i još uvijek nije zdravo pojesti više od jednog dnevno’, kaže
nutricionist Jacob Exler.
Zašto jaja imaju niži kolesterol nije
poznato, ali se pretpostavlja da je to zbog kvalitetnije prehrane
kokoši. Povećanje vitamina D za 64 posto puno je lakše objasniti, jer
farmeri hranu pilića nadopunjuju tim vitaminom, prenosi 24sata.hr
Umjereni unos jaja
nije loše utjecao na razinu kolesterola kod ljudi koji imaju problema s
njim pa ni na srčane probleme, ali još uvijek je zamjenska hrana bolja
od jaja.
‘Ako bi ljudi izbacili jaja iz svoje prehrane u
potpunosti, oni bi ih vrlo vjerojatno zamijenili s nezdravom hranom’, tvrdi nutricionist David Katz.



