
Ljekovite sastojke najbolje je konzumirati u obliku juha i salata
Stiglo je proljeće, a da biste uopće počeli pročišćavanje
organizma ili detoksikaciju, prije svega trebate znati protiv čega se
borite. Glavni se krivci, pod krinkom okusa koje baš najviše volite,
nalaze u proizvodima sa šećerom, bijelim brašnom, zasićenim masnim
kiselinama, u kavi, alkoholu, duhanskom dimu, onečišćenom zraku, stresu i
slaboj tjelesnoj aktivnosti.
Najviše se nakupljaju u krvi, plućima,
probavnom traktu, bubrezima, jetrima, koži i limfnim čvorovima.
U nastojanju da u organizmu uspostavite red najviše će vam pomoći
svježe povrće, ljekovito bilje, mnogo vode i biljnih čajeva te neka
vrsta relaksacije (plivanje, masaža, sauna, aromaterapija, meditacija,
joga i slično).
Ljekovite sastojke najbolje je konzumirati u obliku juha i salata.
Kombinirajte svježe povrće: zelenu salatu, kupus, mrkvu, rotkvice,
hren, daikon, đumbir, češnjak, artičoke, celer, ciklu, korabicu,
koprivu, korijen čička, komorač, sjemenke lana sa svježim začinskim
biljem: peršinom, bosiljkom, mažuranom itd.
Voće također sadrži antioksidanse, koji djeluju protiv slobodnih
radikala, i tvari bogate vlaknima koje uravnotežuju probavu i jačaju
imunitet, a jabuke, limun, grejpfrut i šipak poznati su i kao
stimulatori enzima jetara. Preporučuju se čajevi, posebno zeleni, zatim
od sljeza i korijena maslačka, a od mliječnih proizvoda jogurt,
acidofil, kefir i mlaćenica. Energiju će vam dati i žitarice, posebice
ako su organski uzgojene: zob, heljda, raž, ječam, quinoa, bulgur i integralna riža.
Cijeloga dana treba piti dosta tekućine (oko 2 litre): vode, biljnih i voćnih čajeva, limunade bez šećera.
Obroke organizirajte tako da tijekom čitavog dana imate dovoljne
zalihe energije, što znači da bi idealno bilo pojesti 5 manjih obroka,
od kojih je doručak najobilniji, a večera najlaganija, piše večernji.hr



