
Bademovi štapići, kolač od rogača, sirnica, makovnjača i orehnjača i rozata rade se prema receptima koje su usavršile naše bake od namirnica koje su im bile dostupne, piše 24sata.hr
Makovnjača
Sastojci: 1 vrećica kvasca ili 3 dag
svježeg kvasca, 40 dag brašna, 8 dag margarina, 8 dag šećera, 2 žumanca,
sol, limunova korica, 2-3 dl mlijeka. Nadjev: 30 dag maka, 2,5 dl
mlijeka, 25 dag šećera, 6 dag grožđica, limunova korica, cimet
Priprema: Kvasac
razmutimo s malo šećera, brašna i mlake vode pa ga pokrivenog stavimo
na toplo mjesto da se digne. Brašno stavimo u zdjelu, dodamo rastopljen
margarin, šećer, žumanca, sol i ribanu limunovu koricu. Malo promiješamo
pa dodamo dignuti kvasac. S toplim mlijekom izradimo (mikserom ili
rukom) makano tijesto i pokriveno ostavimo da se diže.
Dignuto tijesto
lagano premijesimo i razvaljamo na pobrašnjenom ubrusu da lakše
savijemo, u jednom listu prema dužini kalupa. premažemo ga ohlađenim
nadjevom pa savijaču savijemo s obje strane do sredine, stavimo u
namazani kalup, premažemo bjelancem i pečemo oko sat vremena na
temperaturi od 220°C. Toplu savijaču pošećerimo. Nadjev: Mljeveni mak
skuhamo s mlijekom, a onda dodamo šećer, grožđice, ribanu limunovu
koricu i cimet, pa ga stavimo hladiti.
Orehnjača
Sastojci:
1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca, 40 dag brašna, 8 dag
margarina, 8 dag šećera, 2 žumanjka, sol, limunova korica, 2-3 dl
mlijeka. Nadjev: 40 dag oraha, 30 dag šećera, 10 dag grožđica, 2 dl
mlijeka, limunova korica, cimet, rum, vanili šećer.
Priprema:
Izradimo tijesto po jednakom receptu kao za makovnjaču. Dignuto tijesto
lagano premijesimo, razdijelimo na dva dijela i razvaljamo po
pobrašnjenom ubrusu. Tijesto premažemo nadjevom te pomoću ubrusa
savijemo i pažljivo istresemo u namazani kalup. Prije nego stavimo drugu
savijaču, premažemo je masnoćom i stavimo peći oko 50 minuta na
temperaturi od 220°C. Orehnjaču pošećerimo toplu. Nadjev: Mljevene orahe
izmiješamo sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom,
vanili šećerom i malo ruma. Sve prelijemo kipućim mlijekom i ostavimo
hladiti.
Uskrsna pogača (sirnica)
Sastojci: 1,5 kg
glatkog brašna, 10 dag svježeg kvasca, 30 dag šećera, 8 žumanaca, 2
vanili šećera, sol, 1 limun (korica), 2-3 žlice lozovače, 1 dl
maraskina, ulje za premazivanje
Priprema: Izmrvljeni kvasac
izmiješamo sa šećerom, malo ugrijana brašna i mlake vode. Stavimo
pokriveno na toplom mjestu da se digne. Brašno ugrijemo i izmrvimo s
maslacem, napravimo jamicu u sredini, dodamo šećer, žumanca, vanili
šećer, sol, lozovaču, maraskino i struganu limunovu koricu. na kraju
dodamo dignuti kvasac, a po potrebi dodamo malo mlakog mlijeka.
Umijesimo čvrsto tijesto i osatvimo na toplom mjestu da se diže oko 4
sata. Dignuto tijesto razdijelimo na 4 dijela i oblikujemo okrugle
sirnice. Stavimo na namašćen papir dok ne udvostruče volumen, zatim
svaku sirnicu zarežemo u obliku slova X, premažemo s jajetom, pospemo
šećerom i pečemo na oko 170°C 45 do 50 minuta.
Kolač od rogača
Sastojci: 20
dag maslaca ili margarina, 3 cijela jaja. 2 vanili šećera, 25 dag
šećera, 2 šalicemljevenih rogača, 2 šalice mlijeka, 2 šalice brašna, 1
prašak za pecivo
Priprema: Pjenasto izmiješamo maslac sa
šećerom i jajima. Dodamo mljeveni rogač, brašno u koje smo umiješali
prašak za pecivo i mlijeko. Stavimo peći u namazan i pobrašnjen kalup.
Pečemo na umjerenoj temperaturu. Ohladimo, pospemo šećerom u prahu i
poslužimo.
Bademovi štapići
Sastojci: 25 dag
badema, 25 dag brašna, 14 dag margarina, 10 dag šećera, 3 žumanca, 1
vanili šećer, 1 bjelance, 10 dag badema, glazura od čokolade.
Priprema:
Od brašna, margarina, šećera i žumanaca i vanili šećera umijesimo prhko
tijesto. Ostavimo mirovati oko 1 sat, a zatim promiješamo i oblikujemo
štapiće izrezane na 10 cm dužine. Štapiće premažemo bjelancem i uvaljamo
u kosane badem. Stavimo peći u namazani lim oko 20 minuta na 220°C.
Krajeve umočimo u čokoladnu glazuru i ohladimo.
Dubrovačka rozata
Sastojci: 1
l punomasnog mlijeka, 30 dag kristal šećera, 2 vrećice vanili šećera,
malo limunove korice, 7 jaja, 2 žumanca, 10 dag kristal šećera za
karameliziranje, maslac za kalupe
Priprema: Mlijeko, šećer i
vanili šećer te malo limunove korice skuhamo i ohladimo. Zatim
mješavinu izlijemo u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje
prethodno namažemo maslacem i zalijemo karamelom. Stavimo peći u pećnicu
oko 40 minuta ako je veći kalup, a ako su manji, dovoljno je i 20
minuta na 220°C. Na polovici pečenja stavimo kalupe u vodenu kupelj i
nastavimo peći. Rozata se može kuhati i pod poklopcem na pari.
Bregovska pita
Sastojci:
30 dag šećera, 30 dag tijesta za savijače, 20 dag maslaca, 15 dag
oraha, 15 dag grožđica, 15 dag maka, 30 dag jabuka, 4 dl kiselog vrhnja,
2 jaja, rum, cimet.
Priprema: Na lim namazan maslacem
stavimo dva lista tijesta, poprskamo s malo rastopljenog maslaca,
pospemo s pola količine mljevenih oraha, šećerom, cimetom i prelijemo s
malo vrhnja. Drugi red: tijesto poprskamo maslacem, dodamo naribane
jabuke, šećer, cimet i vrhnje. Treći red: tijesto, maslac, pola količine
grožđica natopljenih u rumu, šećer i vrhnje.
Četvrti red: tijesto,
maslac, pola količine mljevenog maka, šećer, cimet i vrhnje. Peti red:
ponoviti prvi red, a slaganje završiti makom, prekriti s 2 lista
tijesta, preliti preostalim vrhnjem izmiješanim s jajima. Površinu
izbodemo vilicom na nekoliko mjesta i pečemo na 200°C oko 50 minuta.
Recepti su preuzeti iz knjige recepata Hrvatska regionalna kuharica, autori: Božica Mirić i Drago Vukušić., Mozaik knjiga



