Pozitivan učinak trešanja na zdravlje

Trešnje – čudotvorno voće

Znanstvenici sve više govore o izuzetnim učincima trešanja na zdravlje

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu.
Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od
lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san. Do nedavno sve se to
smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i znanstveni temelj
svim tim pričama. Nismo daleko od dana kada će vam liječnik reći ‘Uzmi
10 trešanja i nazovi me ujutro’, piše žena.hr

Iako su jako dobar izvor
vitamina, ipak ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost
antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim
voćem.

Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu
kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv
raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane
artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa
fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi
melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i
mentalne funkcije. Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne
iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju rapoloženje. Vrlo slična
zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Istraživanja
su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih
bolesti i raka, te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo
su najvjerojatniji zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u
trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

Prema
znantvenim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama
(kercetin) ima antikancerogena svojstva, te pomaže u sprečavanju srčanih
bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom
kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

U
košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i
vitamin B17 ili laetril, za kojeg se smatra da pozitivno utječe na
smanjenje tumora i spriječava daljnje širenje raka, te pomaže kod
ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Neki narodi,
poput Hunza u Pakistanu, oduvijek su u prehrani koristili amigdalin i
nisu obolijevali od raka, što je znanstvenike navelo na vjerovanje da se
radi o hrani koja spriječava razvoj pojave raka. Napravljeni su
laboratorijski pokusi na miševima, koji su to potvrdili. No ova
istraživanja su prilično kontroverzna budući da amigdalin sadrži
cijanidnu komponentu koja je otrovna.

Antocijanini
koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove.
Zapravo, 20 trešanja je 10 puta učinkovitije od aspirina, te ima
pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa. Nije
samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za
poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za
pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru vrele vode i kuhajte 2
minute, te ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj ocijedite i pijte u
gutljajima tijekom dana. Trešnje
se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u
kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na
zdravlje kostiju.

Trešnje
sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode.
Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava
razinu energije i pomaže u ubrzanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.
Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma.

Trešnje
sadrže kombinaciju anti-aging antioksidanata, bogate su vlaknima,
vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, osobito kalcija, željeza i
kalija. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šalica sadrži oko 90
kalorija), imaju jednake količine ugljikohidrata i proteina, a uopće
nemaju masnoća!

Trešnje su poznate i po tome da pročišćavaju krv i
podižu energiju. Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača i
deserata, sad je vrijeme da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu
tog voća! Zato opskrbite se trešnjama sada kada je sezona kako bi bili
zdraviji, izgledali mlađe i osjećali se bolje.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest